Fiskgratäng med smak av dill och citron
2 portioner
Till moset:
4 medelstora potatisar
En klick smör
En skvätt mjölk
Salt, vitpeppar, pepparmix
--------------------------------
300 g torskfilé
Skalet av en liten citron
Salt
--------------------------------
Såsen:
2,5-3 dl matlagningsgrädde
2 msk mjöl
Några msk dill
Salt, vitpeppar
---------------------------------
En äggula till pensling
Skala potatisen och dela den i små bitar. Koka i ca 15 minuter. Häll sedan av vattnet från den kokta potatisen, tillsätt smör, mjölk och kryddor och rör ihop allt med elvisp tills moset är slätt och klumpfritt. Låt svalna något.
Skär den tinade fisken i bitar och lägg i botten av en ugnsform. Riv över citronskal och salta något. Blanda runt så salt och citron kommer på alla fiskbitar.
Koka upp matlagningsgrädden och tillsätt sedan mjölet. Rör ordentligt och låt koka några minuter. Tillsätt sedan dillen och kryddorna. Häll dillsåsen i ett jämt lager över fisken.
Spritsa moset så det täcker hela ovansidan. Pensla sedan mostopparna med äggulan och grädda fiskgratängen mitt i ugnen i 225ºC i 25 minuter.
Till moset:
4 medelstora potatisar
En klick smör
En skvätt mjölk
Salt, vitpeppar, pepparmix
--------------------------------
300 g torskfilé
Skalet av en liten citron
Salt
--------------------------------
Såsen:
2,5-3 dl matlagningsgrädde
2 msk mjöl
Några msk dill
Salt, vitpeppar
---------------------------------
En äggula till pensling
Skala potatisen och dela den i små bitar. Koka i ca 15 minuter. Häll sedan av vattnet från den kokta potatisen, tillsätt smör, mjölk och kryddor och rör ihop allt med elvisp tills moset är slätt och klumpfritt. Låt svalna något.
Skär den tinade fisken i bitar och lägg i botten av en ugnsform. Riv över citronskal och salta något. Blanda runt så salt och citron kommer på alla fiskbitar.
Koka upp matlagningsgrädden och tillsätt sedan mjölet. Rör ordentligt och låt koka några minuter. Tillsätt sedan dillen och kryddorna. Häll dillsåsen i ett jämt lager över fisken.
Spritsa moset så det täcker hela ovansidan. Pensla sedan mostopparna med äggulan och grädda fiskgratängen mitt i ugnen i 225ºC i 25 minuter.
Fläskfilé med klyftpotatis, sparris och grönpepparsås
2 portioner
Marinad:
0,5-1 dl matolja
2 krm salt
1 krm vitlökspeppar
4 tsk grillkrydda
2 tsk pepparmix
1,5 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
Några droppar colorit
---------------------------
Ca 300 g fläskfilé
6 sparrisstjälkar
4 medelstora potatisar
---------------------------
Grönpepparsås:
1 dl vatten
2 dl lätt créme fraiche
1 msk soja
1-2 msk dijonsenap
1 tsk dragon
1 msk torkade grönpepparkorn
1 msk kalvfond
Salt, svartpeppar
Redning av mjöl och vatten
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en plastpåse. Vispa ihop marinaden och häll över köttet i påsen. Blanda runt ordentligt så marinad kommer på alla sidor av köttet. Förvara sedan påsen i kylskåpet i några timmar, tex över natten.
Tvätta potatisarna och dela dem på mitten. Skär sedan halvorna i klyftor så det blir tre av varje halva. Stek i ugnen ca 40 minuter i 225°C.
Blanda alla såsens ingredienser utom redningen i en gryta och rör ihop. Koka upp under omrörning. Tillsätt eventuell redning av vatten och mjöl för att få en bra konsistens. Låt såsen koka på låg värme och rör om då och då.
När det är ca en kvart kvar tills potatisen är klar, koka sparrisarna i ca 5 minuter. Stek köttet i en klick smör. När köttet är klart, stek sparrisen i en klick smör och lite salt.
Servera köttet, sparrisen och potatisklyftorna med grönpepparsåsen med ett gott glas vin. Ha gärna lite färskt bröd vid sidan om.
Marinad:
0,5-1 dl matolja
2 krm salt
1 krm vitlökspeppar
4 tsk grillkrydda
2 tsk pepparmix
1,5 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
Några droppar colorit
---------------------------
Ca 300 g fläskfilé
6 sparrisstjälkar
4 medelstora potatisar
---------------------------
Grönpepparsås:
1 dl vatten
2 dl lätt créme fraiche
1 msk soja
1-2 msk dijonsenap
1 tsk dragon
1 msk torkade grönpepparkorn
1 msk kalvfond
Salt, svartpeppar
Redning av mjöl och vatten
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en plastpåse. Vispa ihop marinaden och häll över köttet i påsen. Blanda runt ordentligt så marinad kommer på alla sidor av köttet. Förvara sedan påsen i kylskåpet i några timmar, tex över natten.
Tvätta potatisarna och dela dem på mitten. Skär sedan halvorna i klyftor så det blir tre av varje halva. Stek i ugnen ca 40 minuter i 225°C.
Blanda alla såsens ingredienser utom redningen i en gryta och rör ihop. Koka upp under omrörning. Tillsätt eventuell redning av vatten och mjöl för att få en bra konsistens. Låt såsen koka på låg värme och rör om då och då.
När det är ca en kvart kvar tills potatisen är klar, koka sparrisarna i ca 5 minuter. Stek köttet i en klick smör. När köttet är klart, stek sparrisen i en klick smör och lite salt.
Servera köttet, sparrisen och potatisklyftorna med grönpepparsåsen med ett gott glas vin. Ha gärna lite färskt bröd vid sidan om.
Pasta och skinksås
2 portioner
ca 5 skivor kassler
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
En klick smör
Några matskedar mjöl
Några skivor hushållsost
Salt, vitpeppar, pepparmix
Pasta
Tärna kasslern i små bitar och stek dem i lite smör tills de fått fin färg. Salta lite.
Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölet. Rör runt och häll sedan i mjölken.
Låt koka upp under omrörning. När det kokar, späd på med matgrädden, lite i taget så att såsen hela tiden kokar. När såsen kokat ca 8 min, tillsätt kryddorna och osten. Rör om så att osten smälter och blandar sig med såsen. Häll därefter i den stekta kasslern och rör om. Låt såsen koka någon minut till och servera sedan till nykokt pasta.
ca 5 skivor kassler
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
En klick smör
Några matskedar mjöl
Några skivor hushållsost
Salt, vitpeppar, pepparmix
Pasta
Tärna kasslern i små bitar och stek dem i lite smör tills de fått fin färg. Salta lite.
Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölet. Rör runt och häll sedan i mjölken.
Låt koka upp under omrörning. När det kokar, späd på med matgrädden, lite i taget så att såsen hela tiden kokar. När såsen kokat ca 8 min, tillsätt kryddorna och osten. Rör om så att osten smälter och blandar sig med såsen. Häll därefter i den stekta kasslern och rör om. Låt såsen koka någon minut till och servera sedan till nykokt pasta.
Pannacotta med bär
6 st
2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 dl grädde
2 dl matlagningsgrädde
4 msk råströsocker
hallon och blåbär
Blöt gelatinbladen i kalt vatten och låt dem ligga blött ca 5 minuter.
Koka upp grädden, matlagningsgrädde, socker och kornen från vaniljstången och låt sjuda i ett par minuter. Tillsätt därefter gelatinbladen och rör om ordentligt tills de smält.
Häll upp blandningen i glas eller serveringgsålar och förvara i kylen i 3 timmar. Vid servering, lägg några färska eller tinade bär på toppen.
2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 dl grädde
2 dl matlagningsgrädde
4 msk råströsocker
hallon och blåbär
Blöt gelatinbladen i kalt vatten och låt dem ligga blött ca 5 minuter.
Koka upp grädden, matlagningsgrädde, socker och kornen från vaniljstången och låt sjuda i ett par minuter. Tillsätt därefter gelatinbladen och rör om ordentligt tills de smält.
Häll upp blandningen i glas eller serveringgsålar och förvara i kylen i 3 timmar. Vid servering, lägg några färska eller tinade bär på toppen.
Kött med grönsaker och tzatziki
2 portioner
4 köttbitar
Salt, grillkrydda, vitlökspulver, pepparmix och vitpeppar
Några droppar colorit (Kan uteslutas)
En klick smör att steka i
------------------------------------------------------------------
1,5 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
5 cm gurka
Lite salt
-------------------------
Grönsaker, så som:
Gurka
Gul och röd paprika
Purjoklök
Sugarsnaps
Pensla köttet med några droppar Colorit (jag använder Ekströms) och krydda dem sedan. Stek sedan köttet i en klick smör. Godast resultat blir det om du gör en marinad och låter köttet ligga i denna under natten. Blanda i så fall kryddorna och colorit med lite matolja och pensla på köttet. Lägg sedan köttbitarna i en påse och förvara i kylen.
Häll upp den turkiska yoghurten i en skål. Hacka gurkan i små tärningar och blanda i tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och lite salt. Förvara i kylen tills servering.
Skär upp färska grönsaker och servera dessa tillsammans med det nystekta köttet och en rejäl klick tzatziki!
4 köttbitar
Salt, grillkrydda, vitlökspulver, pepparmix och vitpeppar
Några droppar colorit (Kan uteslutas)
En klick smör att steka i
------------------------------------------------------------------
1,5 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
5 cm gurka
Lite salt
-------------------------
Grönsaker, så som:
Gurka
Gul och röd paprika
Purjoklök
Sugarsnaps
Pensla köttet med några droppar Colorit (jag använder Ekströms) och krydda dem sedan. Stek sedan köttet i en klick smör. Godast resultat blir det om du gör en marinad och låter köttet ligga i denna under natten. Blanda i så fall kryddorna och colorit med lite matolja och pensla på köttet. Lägg sedan köttbitarna i en påse och förvara i kylen.
Häll upp den turkiska yoghurten i en skål. Hacka gurkan i små tärningar och blanda i tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och lite salt. Förvara i kylen tills servering.
Skär upp färska grönsaker och servera dessa tillsammans med det nystekta köttet och en rejäl klick tzatziki!
Chickenfingers med ris och currydipp
2 portioner
2 kycklingfiléer
1 ägg
Santa Maria Crispy Chicken Bites spice mix
-----------------------------------------------
1,5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk röd currypaste
0,5-1 tsk grön currypaste
curry
---------------------------------
ris
Skär de tinade kycklingfiléerna i mindre bitar och ta bort senor och liknande. Kör kycklingen i en mixer så det blir en smet. Forma kycklingfärsen till små fingerliknande biffar och doppa i ett uppvispat ägg. Rulla dem sedan i Crispy Chicken-mixen så de täcks helt. Stek i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills dess att kycklingen innuti är helt vit.
Blanda currypaste (röd och grön) med creme fraiche och vanlig curry till en dippsås. Om den blir för stark så blanda ut den med lite extra creme fraiche. Servera kycklingen och dippen till nykokt ris.
2 kycklingfiléer
1 ägg
Santa Maria Crispy Chicken Bites spice mix
-----------------------------------------------
1,5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk röd currypaste
0,5-1 tsk grön currypaste
curry
---------------------------------
ris
Skär de tinade kycklingfiléerna i mindre bitar och ta bort senor och liknande. Kör kycklingen i en mixer så det blir en smet. Forma kycklingfärsen till små fingerliknande biffar och doppa i ett uppvispat ägg. Rulla dem sedan i Crispy Chicken-mixen så de täcks helt. Stek i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills dess att kycklingen innuti är helt vit.
Blanda currypaste (röd och grön) med creme fraiche och vanlig curry till en dippsås. Om den blir för stark så blanda ut den med lite extra creme fraiche. Servera kycklingen och dippen till nykokt ris.
Kladdmuffins med Toblerone
8 st
2 ägg
3 dl socker
3,5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
En nypa salt
1,5 dl mjöl
100 g margarin
50 g Toblerone
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kakao, vaniljsocker och salt och blanda väl.
Smält margarinet och häll det i chokladsmeten tillsammans med mjölet. Blanda till en jämn smet.
Klicka i lite smet i botten av varje muffinsform. Placera sedan några bitar med grovhackad Toblerone i varje form. Täck sedan chokladen med smet, fyll formarna till 2/3.
Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Låt muffinsarna svalna och servera dem sedan med en klick grädde.
Brownies med kolasås och chokladtryffel
Browniesmeten:
120 g smör
120 g mörk blockchoklad
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl mjöl
100 g ljus blockchoklad
Kolasås:
1 burk kondenserad mjölk (397g)
Chokladtryffel:
125 g Marabouchoklad, mörk
125 g Marabou mjölkchoklad
1,5 dl grädde
Detta recept är ett långkok och kräver en eftermiddags ledig tid. Börja med att göra kålasåsen genom att koka konservburken med kondenserad mjölk på låg värme i 3,5-4 timmar. Placera burken (oöppnad) i en gryta med tillhörande lock och se till att det kokande vattnet hela tiden täcker hela burken. Du kan behöva fylla på lite då och då. När burken kokat klart, ställ undan den så den svalnar i rumstemperatur.
Börja därefter med browniesmeten. Smält den mörka blockchokladen över ett vattenbad. Smält smöret i en bunke och häll därefter i den smälta chokladen. Blanda väl. Tillsätt sedan sockret och äggen rör om. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till en fin smet. Grovhacka ljus blockchoklad och vänd försiktigt ner dessa i browniesmeten. Grädda 20 minuter mitt i ugnen i en form som är 20x30 cm i ca 175°C.
När kakan har gräddats, öppna burken med kolasåsen och bred försiktigt ut den i ett jämt lager över browniebottnen. Koka sedan upp grädde i en kastrull och tillsätt den hackade Marabouchokladen. Rör till en fin smet. Bred sedan tryffeln över kolalagret och ställ i kylen.
*Detta recept är en lite annorlunda version av Oooey Goooey Brownies från bloggen kalsgott.blogg.se
*Detta recept är en lite annorlunda version av Oooey Goooey Brownies från bloggen kalsgott.blogg.se
Mammas hallongrottor <3
20-25 st
200 g margarin
1 dl socker
1 dl marzansåspulver
3 ½ dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
---------------------
ca 2 dl hallon
½ dl socker
Blanda rumstempurerat margarin med de övriga ingredienserna i en bunke tills dess att de blivit till en fin och smulig deg. Rulla bollar som du sedan placerar i bullpapper. Tryck försiktigt ner tummen i mitten av bollarna så att ett hål bildas och bollen blir plattare, försök se till att degen inte spricker runt omkring hålet.
Värm hallon i en kastrull under omrörning. Tillsätt sockret och låt det koka ihop till en slät sylt. Fyll hålen i grottorna med hallonsylten och grädda dem sedan mitt i ugnen på 225°C i ca 5-10 minuter, tills dess att grottorna flytit ut lite i formarna men innan de fått färg.
200 g margarin
1 dl socker
1 dl marzansåspulver
3 ½ dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
---------------------
ca 2 dl hallon
½ dl socker
Blanda rumstempurerat margarin med de övriga ingredienserna i en bunke tills dess att de blivit till en fin och smulig deg. Rulla bollar som du sedan placerar i bullpapper. Tryck försiktigt ner tummen i mitten av bollarna så att ett hål bildas och bollen blir plattare, försök se till att degen inte spricker runt omkring hålet.
Värm hallon i en kastrull under omrörning. Tillsätt sockret och låt det koka ihop till en slät sylt. Fyll hålen i grottorna med hallonsylten och grädda dem sedan mitt i ugnen på 225°C i ca 5-10 minuter, tills dess att grottorna flytit ut lite i formarna men innan de fått färg.
Specialköttfärssås och pasta
2 portioner
ca 400 g nötfärs
1 dl creme fraiche
½ dl matlagningsgrädde
½ dl ketchup
½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
2 peperoni
salt, pepparmix, grillkrydda, vitlökspulver
smör att steka i
pasta
Stek köttfärsen i lite smör. När den nästan är genomstekt, krydda med salt, pepparmix, grillkrydda och lite vitlökspulver.
Tillsätt creme fraiche, matgrädde, ketchup och chilisås och blanda väl. Pressa i vitlöken och rör om.
Låt blandningen bubbelkoka någon minut och klipp sedan 2 peperoni i bitar över köttfärssåsen. Rör om ordentligt och servera sedan till nykokt pasta.
ca 400 g nötfärs
1 dl creme fraiche
½ dl matlagningsgrädde
½ dl ketchup
½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
2 peperoni
salt, pepparmix, grillkrydda, vitlökspulver
smör att steka i
pasta
Stek köttfärsen i lite smör. När den nästan är genomstekt, krydda med salt, pepparmix, grillkrydda och lite vitlökspulver.
Tillsätt creme fraiche, matgrädde, ketchup och chilisås och blanda väl. Pressa i vitlöken och rör om.
Låt blandningen bubbelkoka någon minut och klipp sedan 2 peperoni i bitar över köttfärssåsen. Rör om ordentligt och servera sedan till nykokt pasta.
Browniekaka med cream cheesefyllning och kolaglasyr
ca 10 bitar
Browniesmet:
85 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
2 dl mjöl
Cream cheese-fyllning:
200 g cream cheese
½ tsk vaniljextrakt
½ dl socker
Glasyr:
4 msk smör
1 msk mjölk
1 3/4 dl florsocker
2 msk kakao
Börja med browniesmeten. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao och smält smör till en klar smet och tillsätt sedan denna i äggsmeten. Tillsätt mjölet och blanda väl. Ställ smeten åt sidan.
Blanda cream cheese, vaniljextrakt och socker i en skål. Rör tills dess att smeten är slät. Häll hälften av browniesmeten i en rund kakform med löstagbar botten. Ringla sedan cream cheese-fyllningen över smeten, och täck där efter detta med resten av browniesmeten. Grädda kakan i 180 °C i 40-45 minuter.
När kakan gräddats, låt den svalna och börja med kolaglasyren. Häll mjölken i en kastrull och värm på spisen. Tillsätt smöret och rör om medan det smälter. Ta sedan bort från värmen. Tillsätt kakaon och florsockret och blanda glasyren slät. Bred ut den i ett jämt lager över kakan och ställ sedan kakan i kylen. När glasyren stelnat är det bara att servera!
Browniesmet:
85 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
2 dl mjöl
Cream cheese-fyllning:
200 g cream cheese
½ tsk vaniljextrakt
½ dl socker
Glasyr:
4 msk smör
1 msk mjölk
1 3/4 dl florsocker
2 msk kakao
Börja med browniesmeten. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao och smält smör till en klar smet och tillsätt sedan denna i äggsmeten. Tillsätt mjölet och blanda väl. Ställ smeten åt sidan.
Blanda cream cheese, vaniljextrakt och socker i en skål. Rör tills dess att smeten är slät. Häll hälften av browniesmeten i en rund kakform med löstagbar botten. Ringla sedan cream cheese-fyllningen över smeten, och täck där efter detta med resten av browniesmeten. Grädda kakan i 180 °C i 40-45 minuter.
När kakan gräddats, låt den svalna och börja med kolaglasyren. Häll mjölken i en kastrull och värm på spisen. Tillsätt smöret och rör om medan det smälter. Ta sedan bort från värmen. Tillsätt kakaon och florsockret och blanda glasyren slät. Bred ut den i ett jämt lager över kakan och ställ sedan kakan i kylen. När glasyren stelnat är det bara att servera!
Köttfärslimpa med bacon och vitlök
2 portioner
Ca 400 g nötfärs
½ paket bacon
En klick smör
1 ägg
Lite ströbröd
1 stor vitlöksklyfta
Salt, grillkrydda, pepparmix,vitpeppar, vitlökspulver,
-------------------------------------------------------------
Potatis
2,5 dl matlagningsgrädde
½ köttbuljongstärning + 1 msk vatten
Klipp baconet i små bitar och knaperstek dem i en klick smör. Blanda det stekta baconet, köttfärsen, ägget och kryddorna i en bunke. Pressa i vitlöken. Knåda till en smidig smet, tillsätt ströbröd tills dess att du fått en trevlig konsistens.
Forma köttsmeten till en limpa och placera i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen på 180°C i ca 45 min. Ta sedan ut köttfärslimpan ur ugnen och häll matlagningsgrädden ovanpå. Grädda sedan ytterligare ca 15 minuter tills dess att köttfärslimpan är genomstekt.
När köttfärslimpan är klar, lägg upp den på en tallrik och låt den svalna något innan du skär upp den. Lös upp den halva bujongtärningen i 1 msk varmt vatten och tillsätt i ugnsformen där matlagningsgrädden blandats med spadet från köttfärslimpan. Rör runt så allt blandar sig, detta blir sedan en supergod sås!
Kör eventuellt såsen i en mixer för att få den slät och fin, annars finns stor risk för att den blir klumpig. Servera sedan köttfärslimpan med kokt potatis och den nymixade såsen.
Ca 400 g nötfärs
½ paket bacon
En klick smör
1 ägg
Lite ströbröd
1 stor vitlöksklyfta
Salt, grillkrydda, pepparmix,vitpeppar, vitlökspulver,
-------------------------------------------------------------
Potatis
2,5 dl matlagningsgrädde
½ köttbuljongstärning + 1 msk vatten
Klipp baconet i små bitar och knaperstek dem i en klick smör. Blanda det stekta baconet, köttfärsen, ägget och kryddorna i en bunke. Pressa i vitlöken. Knåda till en smidig smet, tillsätt ströbröd tills dess att du fått en trevlig konsistens.
Forma köttsmeten till en limpa och placera i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen på 180°C i ca 45 min. Ta sedan ut köttfärslimpan ur ugnen och häll matlagningsgrädden ovanpå. Grädda sedan ytterligare ca 15 minuter tills dess att köttfärslimpan är genomstekt.
När köttfärslimpan är klar, lägg upp den på en tallrik och låt den svalna något innan du skär upp den. Lös upp den halva bujongtärningen i 1 msk varmt vatten och tillsätt i ugnsformen där matlagningsgrädden blandats med spadet från köttfärslimpan. Rör runt så allt blandar sig, detta blir sedan en supergod sås!
Kör eventuellt såsen i en mixer för att få den slät och fin, annars finns stor risk för att den blir klumpig. Servera sedan köttfärslimpan med kokt potatis och den nymixade såsen.
Hemgjorda Snickers
Till en långpanna
1 liter Kellogs Special K
2 tsk vaniljsocker
2 dl kokos
3 dl sirap
1 burk jordnötssmör
2 dl socker
Choklad: hälften ljus, hälften mörk
Blanda flingor, vaniljsocker och kokos i en bunke.
Häll sirapen, jordnötssmöret och kokosen i en kastrull och blanda ordentligt under tiden de värms upp. Blanda allt till en jämn smet.
Tillsätt flingblandningen i kastrullen och rör ihop allt till en enda kletig massa. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut smeten i ett jämt lager, ca 1 cm tjockt.
Smält chokladen och blanda så att den ljusa och mörka blir en jämn smet. Bred ut chokladen över smeten och ställ på kylning. För bästa resultat; skär snickerserna i rutor lite innan chokladen har stelnat helt, annars är det stor risk att chokladen spricker. Förvara snickerserna i kylen, de går även utmärkt att frysa.
1 liter Kellogs Special K
2 tsk vaniljsocker
2 dl kokos
3 dl sirap
1 burk jordnötssmör
2 dl socker
Choklad: hälften ljus, hälften mörk
Blanda flingor, vaniljsocker och kokos i en bunke.
Häll sirapen, jordnötssmöret och kokosen i en kastrull och blanda ordentligt under tiden de värms upp. Blanda allt till en jämn smet.
Tillsätt flingblandningen i kastrullen och rör ihop allt till en enda kletig massa. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut smeten i ett jämt lager, ca 1 cm tjockt.
Smält chokladen och blanda så att den ljusa och mörka blir en jämn smet. Bred ut chokladen över smeten och ställ på kylning. För bästa resultat; skär snickerserna i rutor lite innan chokladen har stelnat helt, annars är det stor risk att chokladen spricker. Förvara snickerserna i kylen, de går även utmärkt att frysa.
Kyckling: Allt-i-ett
2 portioner
4 tinade kycklingklubbor (eller 2 större)
3 medelstora potatisar
½ rödlök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor + ½ dl matolja, salt
Salt, grillkrydda, pepparmix, vitlökspulver, vitpeppar, colorit + ca ½ dl matolja
Skiva skalat potatis, löken och paprikan i tunna skivor. Fördela dem jämt i en ugnssäker form. Pressa vitlöken i matoljan och tillsätt salt. Rör om ordentligt och ringla segan vitlöksoljan över innehållet i formen.
Blanda kryddor och några droppar colorit i matolja och rör ihop till en fin marinad. Pensla kycklingklybborna rikligt och placera dem sedan i formen. Stek i ugnen i ca 45 minuter på 225°C. Skär lite i den tjockaste delen av kycklingen för att se att den är genomstekt.
Tips! Servera gärna med en kall sås, som tillexempel en bearnaise eller varför inte tzatziki?
4 tinade kycklingklubbor (eller 2 större)
3 medelstora potatisar
½ rödlök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor + ½ dl matolja, salt
Salt, grillkrydda, pepparmix, vitlökspulver, vitpeppar, colorit + ca ½ dl matolja
Skiva skalat potatis, löken och paprikan i tunna skivor. Fördela dem jämt i en ugnssäker form. Pressa vitlöken i matoljan och tillsätt salt. Rör om ordentligt och ringla segan vitlöksoljan över innehållet i formen.
Blanda kryddor och några droppar colorit i matolja och rör ihop till en fin marinad. Pensla kycklingklybborna rikligt och placera dem sedan i formen. Stek i ugnen i ca 45 minuter på 225°C. Skär lite i den tjockaste delen av kycklingen för att se att den är genomstekt.
Tips! Servera gärna med en kall sås, som tillexempel en bearnaise eller varför inte tzatziki?
Chokladsufflé
4 st
En klick smör
Riven choklad
------------------
10 g mjöl
1 dl mjölk
100 g mörk choklad
2 äggulor
---------------
3 äggvitor
75 g socker
---------------
Ev. Florsocker el. kakao
Smörj fyra suffléformar (ca 8 cm i diameter) med smör och pudra med riven choklad så att alla kanter täcks. Ställ åt sidan.
Hacka chokladen i små bitar. Häll mjölet och hälften av mjölken i en kastrull och vispa ihop. Vispa sedan i resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt bubbelkoka i 30 sekunder och ta sedan kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör tills den smält helt och det blivit en jämn smet. Tillsätt äggulorna och rör smeten slät, häll den sedan i en skål för att svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt gradvis sockret och vispa ordentligt mellan doserna. När smeten är styv, tillsätt en tredjedel av den i chokladsmeten och blanda ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggsmeten, utan att blanda den för mycket med chokladen.
Skopa upp smeten i suffléformarna och grädda dem i ca 20 minuter i 180 °C. Suffléerna ska ha en krispig yta men vara kladdiga i mitten.Var noga med att inte öppna ugnen under gräddningstiden! Pudra eventuellt suffléerna med florsocker eller kakao och servera genast! Suffléerna är bäst inom 90 sekunder efter det att de lämnat ugnen, där efter har de en tendens att sjunka ihop.
En klick smör
Riven choklad
------------------
10 g mjöl
1 dl mjölk
100 g mörk choklad
2 äggulor
---------------
3 äggvitor
75 g socker
---------------
Ev. Florsocker el. kakao
Smörj fyra suffléformar (ca 8 cm i diameter) med smör och pudra med riven choklad så att alla kanter täcks. Ställ åt sidan.
Hacka chokladen i små bitar. Häll mjölet och hälften av mjölken i en kastrull och vispa ihop. Vispa sedan i resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt bubbelkoka i 30 sekunder och ta sedan kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör tills den smält helt och det blivit en jämn smet. Tillsätt äggulorna och rör smeten slät, häll den sedan i en skål för att svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt gradvis sockret och vispa ordentligt mellan doserna. När smeten är styv, tillsätt en tredjedel av den i chokladsmeten och blanda ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggsmeten, utan att blanda den för mycket med chokladen.
Skopa upp smeten i suffléformarna och grädda dem i ca 20 minuter i 180 °C. Suffléerna ska ha en krispig yta men vara kladdiga i mitten.Var noga med att inte öppna ugnen under gräddningstiden! Pudra eventuellt suffléerna med florsocker eller kakao och servera genast! Suffléerna är bäst inom 90 sekunder efter det att de lämnat ugnen, där efter har de en tendens att sjunka ihop.