Broccoli- och paprikasås

2 portioner


2,5 dl mellangrädde
1,5 dl riven ost
½ röd paprika
2 nävar broccolibuketter
Salt, vitpeppar, svartpeppar
Pasta



Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
   Häll mellangrädden i en kastrull och koka upp. Tillsätt osten och rör om, krydda med salt och vitpeppar.
   Koka broccolin i saltat vatten tills den är genomkokt men fortfarande lite krispig, detta tar bara någon minut. Häll av vattnet och lägg åt sidan.
   Hacka paprikan i bitar och tillsätt i ostsåsen. Låt dem koka med tills de mjuknat en aning.
   Fördela broccolin över en portion nykokt pasta och häll såsen över den. Krydda med svartpeppar och servera!

         
         

Grekiskt lantbröd

2 stora limpor



100 g jäst
1,5 msk salt
1 liter ljummet vatten
1 msk olja
1,5 dl solrosfrön
Ca 2 kg vetemjöl



Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, vatten och oljan. Rör om ordentligt tills jästen fördelat sig ordentligt. Tillsätt även solrosfröna och rör om.
   Tillsätt mjölet, lite åt gången. Använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli smidig och släppa från bunken. För mycket mjöl gör att brödet kan bli torrt.
   Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Efter detta, knåda degen och låt den sedan jäsa ytterligare en timme under duk.
   Knåda degen igen och fördela den i två. Forma två stycken limpor och se till att få dem smala, långa och höga, annars jäser de över plåten. Täck med bakduk och låt jäsa en timme på plåten.
   Värm ugnen till 250-300°C. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 10 minuter (tills ovansidan fått gyllenbrun färg). Täck sedan limporna med folie och säng värmen på ugnen till 200ºC, och ställ in på ENDAST ÖVERVÄRME. Låt brödet totalt gräddas i en timme.
   När limporna är färdiggräddade, pensla lite vatten på ovansidan av dem och låt sedan svalna.

         
         

RSS 2.0