Baconinlindad biff och Amarottipasta

2 stora portioner


ett paket baconkotlett
ca 150 g nötfärs
1 tsk sambal oelek
ca 10 cm purjolök
1 äggula
salt, pepparmix, vitpeppar, grillkrydda
ströbröd till rullning
smör till stekning
-------------------------
pasta
 1-1½ dl mellangrädde
hackad persilja
svartpeppar



Blanda färsen med sambal oelek och kryddor i en bunke. Tillsätt hackad purjolök och äggulan oh rör om till en fin smet.
   Forma smeten till avlånga bollar, ungefär i samma storlek som köttbullar, och rulla dem sedan i ströbröd. Linda in varje biff i en skiva baconkotlett och stek dem sedan i en klick smör med skarven nedåt. Vänd biffarna med några minuters mellanrum tills alla sidor fått fin stekyta och färsen är genomstekt.
   Koka pastan. Häll sedan av vattnet och stäng av plattan. Häll tillbaka pastan i kastrullen och låt den stå på plattans eftervärme. Häll i grädden och rör om så all pasta blir täckt. Strö sedan över lite hackad persilja och svartpeppar. När allt blandats och värmts en minut eller två, servera pastan med baconbiffarna.

   Tips 1: Vill du ha en rökigare, mer baconaktig smak på dina biffar, ställ in dem i ugnen på 200° C tills dess att färsen är genomstekt.

   Tips 2: En annan lösning är att hälla grädden i stekpannan, eller ugnsformen, någon minut innan biffarna är färdigtillagade och servera detta med nykokt pasta. Detta ger en krämigare känsla.

         
                        

               


Hallonsorbet

1 stor portion


2,4 dl frysta hallon
3 msk apelsinjuice



Häll de frysta bären i din Magic Bullet eller mixer. Det är viktigt att hallonen är frysta, annars blir det bara sylt.
   Häll apelsinjuicen över bären och mixa ett par sekunder tills inga hela bär eller bitar finns kvar. Ät genast! Annars smälter den :)


                   
          

Smarrig pastasås med fläskkött

2 portioner


5 skivor benfri kotlett (av fläskkött)
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 tärning köttbuljong
En klick smör att steka i
Salt, grillkrydda, vitpeppar, pepparmix
Redning på 1 dl vatten och lite mjöl
Pasta



Strimla köttet och stek det i smör. Krydda med salt, grillkrydda, vitpeppar och pepparmix. Lägg det stekta köttet åt sidan.
   Häll grädde, mjölk och redning i en gryta. Koka upp det under omrörning. Koka pastan.
   När såsen kokat 5 minuter, tillsätt buljongtärningen. Låt koka ytterligare 2 minuter och häll sedan i köttet. Låt koka några minuter till.
   Servera såsen tillsammans med den nykokta pastan.

         

          

Tortillas med kycklingbollar

Till 2 portioner (4 tortillas)


3 innerkycklingfiléer (eller 1 vanlig stor)
1/3 röd chili
1 klyfta vitlök
salt
svartpeppar
ströbröd till rullning
en klick smör



Dela kycklingfiléerna i några bitar och kör dem i en mixer tillsammans med skuren chili, vitlöken och kryddorna.
När kycklingen blivit till färsliknande konsistens, ta en liten sked smet och rulla till små bollar, lite mindre till storleken än köttbullar.
   Rulla bollarna i ströbröd och stek dem sedan i en klick smör, tills dess att de fått gyllenbrun färg. 
   Skär upp grönsaker, jag valde gurka, gul paprika och rödlök, och lägg dem i ett tortillabröd tillsammans med riven ost, en klick dressing och såklart kycklingbollarna. Vik ihop och ät :)


          


           

Kycklinggryta med sting

2 portioner


1 stor kycklingfilé
1 liten röd paprika
Salt, pepparmix, chilikrydda
En klick smör
Några msk mjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 tärningar hönsbuljong
Curry



Skär kycklingen i skivor. Krydda med lite salt, lite pepparmix och en hel del chilikrydda. Stek kycklingbitarna och lägg dem åt sidan.
   Smält en klick smör i en kastrull och rör i mjölet. Tillsätt sedan matgrädden och mjölken och låt koka upp under omrörning. Tillsätt ev. mer mjöl tills du får önskad tjocklek på såsen.
   Når såsen kokat 5 minuter, tillsätt buljongen och låt kokaytterligare 2 minuter.
   Tillsätt curry och den stekta kycklingen. Hacka den röda paprikan i små bitar medan såsen kycklinggrytan kokar. Häll sedan i paprikatärningarna och låt koka 1 minut. Servera sedan kycklinggrytan med nykokt ris.


         


         

Kyckling- och bacongryta

2 portioner


½ grillad kyckling
1 paket bacon
2 dl grädde
1 dl filmjölk
redning av mjöl och vatten
salt, grillkrydda,
pasta



Pilla ut kycklingköttet från den grillade kycklingen och fördela i små bitar, välj storlek efter eget tycke och smak. Lägg kycklingen i en skål.
   Klipp baconet i små bitar och stek tills de blivit knapriga. Häll de stekta baconbitarna i samma skål som kycklingen, spara även på stekflottet!
   Börja koka pastan. Häll grädden i baconstekpannan och låt koka upp. Rör i filmjölken. Red av med lite vatten blandat med mjöl och rör ordentligt så inga klumpar bildas. 
   Låt koka ca 5 minuter och håll i kyckling, bacon och stekflott och låt koka ett par minuter till. Jag tillsatte även några droppar Colorit för att få en mörkare färg på grytan. Detta är inget måste och påverkar mer färgen än smaken. 
   Tillsätt tillsist lite salt och lite grillkrydda, -inte för mycket, låt baconflottet vara den största smaksättaren.
Servera grytan tillsammans med nykokt pasta och färska grönsaker.


         

          

Pesto

1 portion


10-12 kvistar basilika
2 msk pinjenötter
2 msk olivolja
2 klyftor vitlök
1 liten bit parmesanost  (Jag tog 2,5 msk färdigriven parmesan)
Salt
Pasta


Koka pastan.
   Lägg alla ingredienser i den ordningen i din  mixer. Kör några sekunder tills alla ingredienser finhackats till en jämn sås.
   Häll pestosåsen i en gryta och låt koka upp under omrörning. Häll den sedan över den nykokta pastan och det är klart att ätas. Snabbt och gott!
   Var lite försiktiga med saltet, jag tyckte det blev lite väl salt och jag hade ändå inte i så mycket. Ett tips är att salta efteråt, det går minst lika bra.


         

          

Mini-GI kyckling med curry och cocosmjölk

2 stora portioner


1 stor kycklingfilé
½-1 burk cocosmjölk
⅓ dl pumpakärnor
⅓ dl solrosfrön
⅓ dl jordnötter
Curry
1 rågad tesked Sambal oelek
2 paket nudlar
Lite smör att steka i
Ev. redning av mjöl och vatten



Skär kycklingen i tunna skivor. Ett tipps är att skära dem medans den fortfarande är lite fryst, då håller den ihop bättre och skivorna blir finare.
   Smält en klick smör i stekpannan. När det blivit ordentligt varmt, rosta pumpakärnorna, solrosfröna och jordnötterna. Lägg sedan upp dem på ett fat.
   Stek kycklingskivorna i curry. Snåla inte på kryddningen. Lägg sedan bort dem på samma fat som nöt- och fröblandningen.
   Häll cocosmjölken i stekpannan. När den kokar kan du hälla i redning av 1 dl vatten och lite mjöl ifall du vill ha en lite tjockare sås. Se bara till att röra om ordentligt så det inte bildas klumpar. När detta kokat ett par minuter, rör i Sambal oelek.
   Koka nudlarna i en kastrull.
   Häll kycklingen och frö- nötblandningen i cocosmjölksåsen och rör om ordentligt. När allt kokat samman, servera kycklingröran med nudlar.


         

         

Kyckling och Pilaffris

2 portioner


4-6 innerlårskycklingfiléer
grillkrydda, vitlökspulver, pepparmix

½ gul lök
1-1½ dl ris
1 msk margarin
2½-3 dl vatten
1 buljongtärning (jag valde kycklingbuljong)



Finhacka löken. Smält margarinet i en gryta och stek sedan löken och riskornen i ca 3 minuter.
Häll i vattnet och buljongtärningen och låt koka under lock på svag värme så länge som riset behöver kokas. (Följ anvisningarna på förpackningen.)
   Medan riset kokar, krydda kycklingfiléerna på båda sidor med grillkrydda, vitlökspulver och pepparmix. Snåla inte på kryddorna! :)
   När kycklingen och pilaffriset är färdigt, servera med färska grönsaker, förslagsvis gurka och gul paprika.


         


          

Frukostsmothie

1 portion


    Ca ½ dl Hallon
    Ca ½ dl Blåbär
    2,5 dl Mellanfil
    3 skedar Turkisk yoghurt
  

Om bären är frysta, tina dem en aning i mikron eller i rumtemperatur.
    Häll bären i en mixer tillsammans med filen och den turkiska yoghurten. Efter ett par sekunder är den klar att dricka! 
        

           


            


RSS 2.0