Kött med gratinerat mos och grönpepparsås

2 portioner


4 köttbitar
Colorit
Salt, grillkryda, vitlökspulver, vitpeppar och pepparmix
Smör att steka i

Ca 8 potatisar
En skvätt varm mjölk
En stor klick smör
1 ägg
Salt, vitpeppar, pepparmix,

Knorrs grönpepparsås


Pensla köttet med lite colorit och krydda på båda sidor. Coloriten (jag använder Ekströms Colorit) kan uteslutas men det ger köttet en fin, mörk färg. Lägg köttet i kylskåpet i väntan på stekning.
   Skala potatisen och skär den i tärningar. Koka 10-15 minuter tills den blivit mjuk. Häll den i en skål och tillsätt en liten skvätt värmd mjölk, kryddorna och smöret. Vispa snabbt ihop till fint mos med hjälp av en elvisp. Kläck i ägget och vispa snabbt in det i moset innan det koagulerar.
   Fyll en sprits med moset och tryck ut små toppar på en form med bakplåtspapper, börja från mitten för bästa resultat. Grädda mitt i ugnen på 225°C till de fått fin gyllenbrun färg.
   Stek köttet i en klick smör under tiden som moset gratinderas. Tillaga även grönpepparsåsen (eller din favoritsås) enligt anvisningar på förpackningen.
   Servera köttet tillsammans med det gratinerade moset och lite sås.

         
         

Chokladmoussepaj

8-12 bitar


Botten:
11 st digestivekex
70 g margarin

Fyllning:
200 g mörk blockchoklad (Fazer)
100 g Marabou mjölkchoklad
3 ägg, separerade
½ dl socker


Krossa kexen till fint pulver och blanda det sedan med margarinet. Tryck ut degen jämt i en rund kakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen.
   Smällt chokladen över ett vattenbad. Separera sedan äggen, vitorna i en separat skål och gulorna i chokladsmeten. Blanda chokladsmeten väl.
   Vispa äggvitorna till hårt skum (gör uppochnertricket) och tillsätt sedan sockret. Vispa sedan smeten hård igen.
   Vänd försiktigt i äggvitan i chokladsmeten och blanda tills smeten blir slät. Häll sedan chokladen i kakformen och låt stå i kylen minst 8 timmar, helst över natten.
   Servera gärna med en klick grädde.

         
         

Färsfyllda baguetter

4 portioner


2 baguetter
2 vitlöksklyftor
Smör
300 g köttfärs
1 gul lök
Chilisås
Créme fraiche
Salt, pepparmix, grillkrydda
Riven ost


Dela baguetterna på mitten. Pressa vitlöken i smöret och tillsätt salt. Blanda väl och bre sedan vitlökssmöret på baguetterna.
   Hacka löken. Stek den i en klick smör tillsammans med köttfärsen. När färsen är genomstekt, häll över en rejäl skvätt chilisås och några skedar créme fraiche (tillsätt så pass mycket av båda att färssåsen blir lagom krämig). Rör om ordentligt och krydda sedan med salt, pepparmix och grillkrydda.
   Fördela färsen på baguetterna och strö tillsist över den rivna osten. Grädda baguetterna på en plåt mitt i ugnen i 10 minuter (tills dess att de fått fin färg och osten smällt) på 250°C.


               
               

RSS 2.0