Fish and chips

2  portioner


200 g torskfilé
1 ägg
2 dl cornflakes
4 msk mjöl
Salt, nymald svartpeppar,
Smör att steka i
------------------------------
2 gigantiska potatisar
Matolja
------------------------------
Remouladsås


Värm oljan till friteringen. Den ska vara 180 ºC när den är klar. Skala och strimla potatisen i pommes frites form. Koka i saltat vatten i 8 minuter. Låt bitarna svalna.
   Skär torsken i bitar i önskad storlek. Vispa ett ägg i en skål. Mosa conrflakesen i en tallrik och tillsätt mjölet och kryddorna. Blanda paneringen väl. Doppa fiskbitarna i ägget och vänd den sedan i paneringen så att båda sidorna täcks ordentligt. Lägg åt sidan.
   Smält smör i en stekpanna och stek den panerade fisken jämt på båda sidor, tills dess att de fått en gyllenbrun färg och fisken är genomstekt. Låt pommes fritesen friteras i oljan tills dess att de fått färg eller blivit rispiga (mina förblev dock bleka).
   Servera fisken och pommes fritesen tillsammans med en klick remouladsås.

Tips: Klyftpotatis är ett bra och enkelt alternativ till pommes fritesen, speciellt om du inte har en fritös är detta ett alternativ som ger bättre resultat. Själv har jag ingen fritös och jag blev inte så nöjd med mina pommes, så nästa gång tar jag klyftpotatis istället :P Tänk bara på att klyftpotatis tar längre tid och behöver i så fall börja lagas långt innan du börjar med fisken. Självklart kan an även göra "vanliga" pommes om man vill, från fryspåse.

         
         

Choklad/Vaniljcupcakes

ca 6 st (3 av varje)


Grundsmet:
2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
50 g smör
-------------------
2 rader Marabou Dajm (från en 100 g chokladkaka)
Betty Crocker chokladfrosting
-----------------------------------
2 tsk kakao
9 mini marshmallows
Betty Crocker vaniljfrosting
-----------------------------------
Strössel


Vispa ägg och socker i en skål. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör om. Tillsätt även mjölk och smält smör.
   Fyll 2/3 av ca 3 muffinsformar med hälften av smeten. I den resterande smeten, tillsätt kakaon och rör om. Fyll ca 3 muffinsfomar med 2/3 chokladsmet.
   Grovhacka daimchokladen och tryck fördela bitarna i formarna med den ljusa muffinssmeten. Tryck ner dem ordentligt så chokladen helt täcks av smet. Tryck ner 3 st minimarshmellows i den bruna muffinssmeten, även de under ytan. Grädda i 225 °C i 15 minuter.
   När muffinsarna är färdiggräddade och har svalnat, spritsa ett lager med chokladfrosting på de ljusa muffinsarna och ett lager vaniljfrosting på de bruna. Dekorera med strössel och sen är dina cupcakes färdiga!

         
         


Kyckling-Alfredo

2 portioner


½ grillad kyckling
300 g Creme Bonjour Vitlök
1 dl grädde
1 stor vitlöksklyfta
20-40 g riven parmesan
Redning på vatten och mjöl
Salt, svartpeppar
Pasta




Dela den grillade kycklingen i bitar och lägg åt sidan. Värm vitlöksosten i en stekpanna så den börjar smälta. Tillsätt grädden och rör om tills osten har smält helt.
   När blandningen börjar koka, tillsätt redningen och rör om ordentligt. Efter att redningen hällts i ska såsen koka i 10 minuter så nu kan vara en bra tidpunkt att koka pastan.
   Pressa i vitlöken i såsen och tillsätt salt. När det är 5 minuter kvar av koktiden, tillsätt kycklingen och svarpeppar. Precis innan såsen är klar, tillsätt parmesanosten och rör om. Servera såsen ovanpå den nykokta pastan.

         
         

Spaghetti Neri med valnötter och grön sparris

2 portioner


2 portioner Zeta Spaghetti Neri (svart pasta)
½ paket bacon
2,5 dl mellangrädde
1 påse Grana Padano ost
4 gröna sparris
8 valnötskärnor
En klick smör
Salt


Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Efter halva koktiden, lägg i sparrisarna och låt dem koka med. Salta en aning.
   Värm mellangrädden i en kastrull. När den börjar koka, sänk värmen en aning och tillsätt osten. Tillsätt lite salt och rör om med jämna mellanrum.
   Finstrimla och knaperstek baconet i lite smör, lägg det sedan på en bit papper så det överflödiga flottet sugs upp. Häll av den färdigkokta pastan och låt sparrisarna stekas lite i den baconflottiga stekpannan. Salta.
   Lägg upp pasta, ostsås och bacon på tallrikarna. Toppa med sparris och valnötter.

           
         

8 chokladpraliner ♥



Mörk krisp:

•Mörk choklad
•Krispiga flingor (jag använde Kellogs special-K)

Se till att först smälta den mörka chokladen (alltid över ett vattenbad) och fyll hela pralinformen. Vänd sedan formen uppochner och töm ut större delen av chokladen, så att bara det på kanterna blir kvar. Ställ in i kylen i ca 5 minuter.
   Blanda krossade flingor med lite mörk choklad. När chokladen i pralinformen stelnat, klicka i chokladkrispet i den men låt det vara lite utrymme kvar till en botten. Kyl ytterligare 5 minuter. Efter detta, fyll på lite choklad i botten, försök få det så slätt som möjligt. Låt stå i kylen tills all choklad stelnat, sedan går det bra att vända ur dem ur formen. =]


Apelsintryffel:

•Mörk choklad
•Ljuschoklad
•En liten skvätt grädde
•Rivet apelsinskal

Fyll och töm återigen pralinformen med smält, mörk choklad och kyl i ca 5 min. Smält några rutor ljus och mörk choklad i en separat skål (lika många rutor av varje). Tillsätt en liten skvätt vispgrädde (inte alls mycket behövs!) och rivet apelsinskal. Rör om ordentligt och kyl några minuter tills dess att tryffelsmeten är rullbar.
   Forma en bit tryffel i passande storlek och peta ner i den chokladglaserade formen. Kyl några minuter. Täck sedan botten och eventuellt tomrum mellan tryffeln och pralinkanten med mörk choklad. Kyl tills allt stelnat.


Nougat:

•Ljus choklad
•Nougat

Pensla två lager med ljus choklad i en pralinform av större storlek (låt chokladen stelna i kylen mellan lagren). Smält nougat över ett vattenbad och fyll de chokladpenslade formarna. Låt stelna i kylen. Häll sedan en botten av ljus choklad (se till att täcka nougaten ordentligt) och kyl.


Kola:

•Ljus choklad
•1 dl vispgrädde
•0,5 dl ljus sirap
•0,5 dl socker
•0,5 dl florsocker med chokladsmak

Pensla pralinformar av lite större storlek med två lager ljus choklad (låt chokladen stelna i kylen mellan lagren). Häll grädde, sirap, socker och florsocker i en kastrull och låt småkoka på spisen i ca 30 minuter (koktiden varierar lite beroende på hur lös/fast konsistens du vill att kolan ska ha).
   Fyll snabbt de chokladpenslade formarna med kola och stoppa sedan fort in dem i kylen igen. När kolan stelnat (eller svalnat om du valt att göra rinnig kola) häll ett lager med ljus choklad som en botten på pralinen, se till att täcka hela kolan. Kyl ordentligt innan du tar ut dem ur formarna.


Hallon:

•Vit choklad
•Frysta hallon

Fyll ca en tredjedel av formen med vit choklad och kyl sedan i ca 3 minuter. När chokladen fortfarande är lite mjuk, tryck ner ett fryst hallon i mitten av formen. Fyll sedan på med vit choklad runt omkring hallonet så det täcker ordentligt. Kyl.


Mörk choklad/Ljus choklad:

•Mörk choklad/Ljus choklad

Fyll pralinformen med mörk/ljus choklad och låt stelna ordentligt i kylen innan du trycker ut den.


Hasselnöt:

•Vit choklad
•Mörk choklad
•Hasselnöt

Fyll lite mindre än hälften av pralinformen med vit choklad och kyl i ca 3 minuter. Innan chokladen stelnat helt, tryck försiktigt ner en hasselnöt i chokladen och ställ in i kylen igen. När den vita chokladen stelnat helt, fyll resten av formen ed mörk choklad, se till att det täcker nöten ordentligt. Kyl tills all choklad stelnat och tryck sedan ut pralinerna ur formen.


         

RSS 2.0