Fläskfilé med klyftpotatis, sparris och grönpepparsås
2 portioner
Marinad:
0,5-1 dl matolja
2 krm salt
1 krm vitlökspeppar
4 tsk grillkrydda
2 tsk pepparmix
1,5 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
Några droppar colorit
---------------------------
Ca 300 g fläskfilé
6 sparrisstjälkar
4 medelstora potatisar
---------------------------
Grönpepparsås:
1 dl vatten
2 dl lätt créme fraiche
1 msk soja
1-2 msk dijonsenap
1 tsk dragon
1 msk torkade grönpepparkorn
1 msk kalvfond
Salt, svartpeppar
Redning av mjöl och vatten
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en plastpåse. Vispa ihop marinaden och häll över köttet i påsen. Blanda runt ordentligt så marinad kommer på alla sidor av köttet. Förvara sedan påsen i kylskåpet i några timmar, tex över natten.
Tvätta potatisarna och dela dem på mitten. Skär sedan halvorna i klyftor så det blir tre av varje halva. Stek i ugnen ca 40 minuter i 225°C.
Blanda alla såsens ingredienser utom redningen i en gryta och rör ihop. Koka upp under omrörning. Tillsätt eventuell redning av vatten och mjöl för att få en bra konsistens. Låt såsen koka på låg värme och rör om då och då.
När det är ca en kvart kvar tills potatisen är klar, koka sparrisarna i ca 5 minuter. Stek köttet i en klick smör. När köttet är klart, stek sparrisen i en klick smör och lite salt.
Servera köttet, sparrisen och potatisklyftorna med grönpepparsåsen med ett gott glas vin. Ha gärna lite färskt bröd vid sidan om.
Marinad:
0,5-1 dl matolja
2 krm salt
1 krm vitlökspeppar
4 tsk grillkrydda
2 tsk pepparmix
1,5 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
Några droppar colorit
---------------------------
Ca 300 g fläskfilé
6 sparrisstjälkar
4 medelstora potatisar
---------------------------
Grönpepparsås:
1 dl vatten
2 dl lätt créme fraiche
1 msk soja
1-2 msk dijonsenap
1 tsk dragon
1 msk torkade grönpepparkorn
1 msk kalvfond
Salt, svartpeppar
Redning av mjöl och vatten
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en plastpåse. Vispa ihop marinaden och häll över köttet i påsen. Blanda runt ordentligt så marinad kommer på alla sidor av köttet. Förvara sedan påsen i kylskåpet i några timmar, tex över natten.
Tvätta potatisarna och dela dem på mitten. Skär sedan halvorna i klyftor så det blir tre av varje halva. Stek i ugnen ca 40 minuter i 225°C.
Blanda alla såsens ingredienser utom redningen i en gryta och rör ihop. Koka upp under omrörning. Tillsätt eventuell redning av vatten och mjöl för att få en bra konsistens. Låt såsen koka på låg värme och rör om då och då.
När det är ca en kvart kvar tills potatisen är klar, koka sparrisarna i ca 5 minuter. Stek köttet i en klick smör. När köttet är klart, stek sparrisen i en klick smör och lite salt.
Servera köttet, sparrisen och potatisklyftorna med grönpepparsåsen med ett gott glas vin. Ha gärna lite färskt bröd vid sidan om.
Pasta och skinksås
2 portioner
ca 5 skivor kassler
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
En klick smör
Några matskedar mjöl
Några skivor hushållsost
Salt, vitpeppar, pepparmix
Pasta
Tärna kasslern i små bitar och stek dem i lite smör tills de fått fin färg. Salta lite.
Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölet. Rör runt och häll sedan i mjölken.
Låt koka upp under omrörning. När det kokar, späd på med matgrädden, lite i taget så att såsen hela tiden kokar. När såsen kokat ca 8 min, tillsätt kryddorna och osten. Rör om så att osten smälter och blandar sig med såsen. Häll därefter i den stekta kasslern och rör om. Låt såsen koka någon minut till och servera sedan till nykokt pasta.
ca 5 skivor kassler
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
En klick smör
Några matskedar mjöl
Några skivor hushållsost
Salt, vitpeppar, pepparmix
Pasta
Tärna kasslern i små bitar och stek dem i lite smör tills de fått fin färg. Salta lite.
Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölet. Rör runt och häll sedan i mjölken.
Låt koka upp under omrörning. När det kokar, späd på med matgrädden, lite i taget så att såsen hela tiden kokar. När såsen kokat ca 8 min, tillsätt kryddorna och osten. Rör om så att osten smälter och blandar sig med såsen. Häll därefter i den stekta kasslern och rör om. Låt såsen koka någon minut till och servera sedan till nykokt pasta.
Pannacotta med bär
6 st
2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 dl grädde
2 dl matlagningsgrädde
4 msk råströsocker
hallon och blåbär
Blöt gelatinbladen i kalt vatten och låt dem ligga blött ca 5 minuter.
Koka upp grädden, matlagningsgrädde, socker och kornen från vaniljstången och låt sjuda i ett par minuter. Tillsätt därefter gelatinbladen och rör om ordentligt tills de smält.
Häll upp blandningen i glas eller serveringgsålar och förvara i kylen i 3 timmar. Vid servering, lägg några färska eller tinade bär på toppen.
2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 dl grädde
2 dl matlagningsgrädde
4 msk råströsocker
hallon och blåbär
Blöt gelatinbladen i kalt vatten och låt dem ligga blött ca 5 minuter.
Koka upp grädden, matlagningsgrädde, socker och kornen från vaniljstången och låt sjuda i ett par minuter. Tillsätt därefter gelatinbladen och rör om ordentligt tills de smält.
Häll upp blandningen i glas eller serveringgsålar och förvara i kylen i 3 timmar. Vid servering, lägg några färska eller tinade bär på toppen.
Kött med grönsaker och tzatziki
2 portioner
4 köttbitar
Salt, grillkrydda, vitlökspulver, pepparmix och vitpeppar
Några droppar colorit (Kan uteslutas)
En klick smör att steka i
------------------------------------------------------------------
1,5 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
5 cm gurka
Lite salt
-------------------------
Grönsaker, så som:
Gurka
Gul och röd paprika
Purjoklök
Sugarsnaps
Pensla köttet med några droppar Colorit (jag använder Ekströms) och krydda dem sedan. Stek sedan köttet i en klick smör. Godast resultat blir det om du gör en marinad och låter köttet ligga i denna under natten. Blanda i så fall kryddorna och colorit med lite matolja och pensla på köttet. Lägg sedan köttbitarna i en påse och förvara i kylen.
Häll upp den turkiska yoghurten i en skål. Hacka gurkan i små tärningar och blanda i tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och lite salt. Förvara i kylen tills servering.
Skär upp färska grönsaker och servera dessa tillsammans med det nystekta köttet och en rejäl klick tzatziki!
4 köttbitar
Salt, grillkrydda, vitlökspulver, pepparmix och vitpeppar
Några droppar colorit (Kan uteslutas)
En klick smör att steka i
------------------------------------------------------------------
1,5 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
5 cm gurka
Lite salt
-------------------------
Grönsaker, så som:
Gurka
Gul och röd paprika
Purjoklök
Sugarsnaps
Pensla köttet med några droppar Colorit (jag använder Ekströms) och krydda dem sedan. Stek sedan köttet i en klick smör. Godast resultat blir det om du gör en marinad och låter köttet ligga i denna under natten. Blanda i så fall kryddorna och colorit med lite matolja och pensla på köttet. Lägg sedan köttbitarna i en påse och förvara i kylen.
Häll upp den turkiska yoghurten i en skål. Hacka gurkan i små tärningar och blanda i tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och lite salt. Förvara i kylen tills servering.
Skär upp färska grönsaker och servera dessa tillsammans med det nystekta köttet och en rejäl klick tzatziki!
Chickenfingers med ris och currydipp
2 portioner
2 kycklingfiléer
1 ägg
Santa Maria Crispy Chicken Bites spice mix
-----------------------------------------------
1,5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk röd currypaste
0,5-1 tsk grön currypaste
curry
---------------------------------
ris
Skär de tinade kycklingfiléerna i mindre bitar och ta bort senor och liknande. Kör kycklingen i en mixer så det blir en smet. Forma kycklingfärsen till små fingerliknande biffar och doppa i ett uppvispat ägg. Rulla dem sedan i Crispy Chicken-mixen så de täcks helt. Stek i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills dess att kycklingen innuti är helt vit.
Blanda currypaste (röd och grön) med creme fraiche och vanlig curry till en dippsås. Om den blir för stark så blanda ut den med lite extra creme fraiche. Servera kycklingen och dippen till nykokt ris.
2 kycklingfiléer
1 ägg
Santa Maria Crispy Chicken Bites spice mix
-----------------------------------------------
1,5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk röd currypaste
0,5-1 tsk grön currypaste
curry
---------------------------------
ris
Skär de tinade kycklingfiléerna i mindre bitar och ta bort senor och liknande. Kör kycklingen i en mixer så det blir en smet. Forma kycklingfärsen till små fingerliknande biffar och doppa i ett uppvispat ägg. Rulla dem sedan i Crispy Chicken-mixen så de täcks helt. Stek i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills dess att kycklingen innuti är helt vit.
Blanda currypaste (röd och grön) med creme fraiche och vanlig curry till en dippsås. Om den blir för stark så blanda ut den med lite extra creme fraiche. Servera kycklingen och dippen till nykokt ris.
Kladdmuffins med Toblerone
8 st
2 ägg
3 dl socker
3,5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
En nypa salt
1,5 dl mjöl
100 g margarin
50 g Toblerone
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kakao, vaniljsocker och salt och blanda väl.
Smält margarinet och häll det i chokladsmeten tillsammans med mjölet. Blanda till en jämn smet.
Klicka i lite smet i botten av varje muffinsform. Placera sedan några bitar med grovhackad Toblerone i varje form. Täck sedan chokladen med smet, fyll formarna till 2/3.
Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Låt muffinsarna svalna och servera dem sedan med en klick grädde.
Brownies med kolasås och chokladtryffel
Browniesmeten:
120 g smör
120 g mörk blockchoklad
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl mjöl
100 g ljus blockchoklad
Kolasås:
1 burk kondenserad mjölk (397g)
Chokladtryffel:
125 g Marabouchoklad, mörk
125 g Marabou mjölkchoklad
1,5 dl grädde
Detta recept är ett långkok och kräver en eftermiddags ledig tid. Börja med att göra kålasåsen genom att koka konservburken med kondenserad mjölk på låg värme i 3,5-4 timmar. Placera burken (oöppnad) i en gryta med tillhörande lock och se till att det kokande vattnet hela tiden täcker hela burken. Du kan behöva fylla på lite då och då. När burken kokat klart, ställ undan den så den svalnar i rumstemperatur.
Börja därefter med browniesmeten. Smält den mörka blockchokladen över ett vattenbad. Smält smöret i en bunke och häll därefter i den smälta chokladen. Blanda väl. Tillsätt sedan sockret och äggen rör om. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till en fin smet. Grovhacka ljus blockchoklad och vänd försiktigt ner dessa i browniesmeten. Grädda 20 minuter mitt i ugnen i en form som är 20x30 cm i ca 175°C.
När kakan har gräddats, öppna burken med kolasåsen och bred försiktigt ut den i ett jämt lager över browniebottnen. Koka sedan upp grädde i en kastrull och tillsätt den hackade Marabouchokladen. Rör till en fin smet. Bred sedan tryffeln över kolalagret och ställ i kylen.
*Detta recept är en lite annorlunda version av Oooey Goooey Brownies från bloggen kalsgott.blogg.se
*Detta recept är en lite annorlunda version av Oooey Goooey Brownies från bloggen kalsgott.blogg.se
Mammas hallongrottor <3
20-25 st
200 g margarin
1 dl socker
1 dl marzansåspulver
3 ½ dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
---------------------
ca 2 dl hallon
½ dl socker
Blanda rumstempurerat margarin med de övriga ingredienserna i en bunke tills dess att de blivit till en fin och smulig deg. Rulla bollar som du sedan placerar i bullpapper. Tryck försiktigt ner tummen i mitten av bollarna så att ett hål bildas och bollen blir plattare, försök se till att degen inte spricker runt omkring hålet.
Värm hallon i en kastrull under omrörning. Tillsätt sockret och låt det koka ihop till en slät sylt. Fyll hålen i grottorna med hallonsylten och grädda dem sedan mitt i ugnen på 225°C i ca 5-10 minuter, tills dess att grottorna flytit ut lite i formarna men innan de fått färg.
200 g margarin
1 dl socker
1 dl marzansåspulver
3 ½ dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
---------------------
ca 2 dl hallon
½ dl socker
Blanda rumstempurerat margarin med de övriga ingredienserna i en bunke tills dess att de blivit till en fin och smulig deg. Rulla bollar som du sedan placerar i bullpapper. Tryck försiktigt ner tummen i mitten av bollarna så att ett hål bildas och bollen blir plattare, försök se till att degen inte spricker runt omkring hålet.
Värm hallon i en kastrull under omrörning. Tillsätt sockret och låt det koka ihop till en slät sylt. Fyll hålen i grottorna med hallonsylten och grädda dem sedan mitt i ugnen på 225°C i ca 5-10 minuter, tills dess att grottorna flytit ut lite i formarna men innan de fått färg.
Specialköttfärssås och pasta
2 portioner
ca 400 g nötfärs
1 dl creme fraiche
½ dl matlagningsgrädde
½ dl ketchup
½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
2 peperoni
salt, pepparmix, grillkrydda, vitlökspulver
smör att steka i
pasta
Stek köttfärsen i lite smör. När den nästan är genomstekt, krydda med salt, pepparmix, grillkrydda och lite vitlökspulver.
Tillsätt creme fraiche, matgrädde, ketchup och chilisås och blanda väl. Pressa i vitlöken och rör om.
Låt blandningen bubbelkoka någon minut och klipp sedan 2 peperoni i bitar över köttfärssåsen. Rör om ordentligt och servera sedan till nykokt pasta.
ca 400 g nötfärs
1 dl creme fraiche
½ dl matlagningsgrädde
½ dl ketchup
½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
2 peperoni
salt, pepparmix, grillkrydda, vitlökspulver
smör att steka i
pasta
Stek köttfärsen i lite smör. När den nästan är genomstekt, krydda med salt, pepparmix, grillkrydda och lite vitlökspulver.
Tillsätt creme fraiche, matgrädde, ketchup och chilisås och blanda väl. Pressa i vitlöken och rör om.
Låt blandningen bubbelkoka någon minut och klipp sedan 2 peperoni i bitar över köttfärssåsen. Rör om ordentligt och servera sedan till nykokt pasta.