Vecka 18: Kyckling, ris och currysås

2 portioner

2 stora kycklingfiléer
Salt, grillkrydda, pepparmix, vitlökspulver
-------------------------------
Såsen:
3 dl matlagningsgrädde
Curry
En klick smör
Några msk mjöl
Curry
-------------------------------
Ris

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
   Krydda kycklingfiléerna och stek dem i lite smör.
   Smält en klick smör i en kastrull. Tillsätt en hel del curry och låt den fräsa lite i smöret, se bara till att det inte bräns. Tillsätt mjölet och rör om. Häll i matlagningsgrädden under omrörning och låt koka upp. Låt såsen bubbelkoka i 5 minuter och rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite mer curry strax innan servering. 
   Servera den stekta kycklingen och currysåsen till nykokt ris.

         
           

Vecka 17: Fiskgratäng med smak av dill & citron

2 portioner

Till moset:
4 medelstora potatisar
En klick smör
En skvätt mjölk
Salt, vitpeppar, pepparmix
--------------------------------
300 g torskfilé
Skalet av en liten citron
Salt
--------------------------------
Såsen:
2,5-3 dl matlagningsgrädde
2 msk mjöl
Några msk dill
Salt, vitpeppar
---------------------------------
En äggula till pensling


Skala potatisen och dela den i små bitar. Koka i ca 15 minuter. Häll sedan av vattnet från den kokta potatisen, tillsätt smör, mjölk och kryddor och rör ihop allt med elvisp tills moset är slätt och klumpfritt. Låt svalna något.
   Skär den tinade fisken i bitar och lägg i botten av en ugnsform. Riv över citronskal och salta något. Blanda runt så salt och citron kommer på alla fiskbitar.
   Koka upp matlagningsgrädden och tillsätt sedan mjölet. Rör ordentligt och låt koka några minuter. Tillsätt sedan dillen och kryddorna. Häll dillsåsen i ett jämt lager över fisken.
   Spritsa moset så det täcker hela ovansidan. Pensla sedan mostopparna med äggulan och grädda fiskgratängen mitt i ugnen i 225ºC i 25 minuter.

          
              

Vecka 16: Pasta och skinksås

2 portioner

ca 5 skivor kassler
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
En klick smör
Några matskedar mjöl
Några skivor hushållsost
Salt, vitpeppar, pepparmix
Pasta
 
Tärna kasslern i små bitar och stek dem i lite smör tills de fått fin färg. Salta lite.
   Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölet. Rör runt och häll sedan i mjölken.
   Låt koka upp under omrörning. När det kokar, späd på med matgrädden, lite i taget så att såsen hela tiden kokar. När såsen kokat ca 8 min, tillsätt kryddorna och osten. Rör om så att osten smälter och blandar sig med såsen. Häll därefter i den stekta kasslern och rör om. Låt såsen koka någon minut till och servera sedan till nykokt pasta.

         
         

Vecka 15: Kött med grnönsaker och tzatziki (GI)

2 portioner

4 köttbitar
Salt, grillkrydda, vitlökspulver, pepparmix och vitpeppar
Några droppar colorit (Kan uteslutas)
En klick smör att steka i
------------------------------------------------------------------
1,5 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
5 cm gurka
Lite salt
-------------------------
Grönsaker, så som:
Gurka
Gul och röd paprika
Purjoklök
Sugarsnaps

Pensla köttet med några droppar Colorit (jag använder Ekströms) och krydda dem sedan. Stek sedan köttet i en klick smör. Godast resultat blir det om du gör en marinad och låter köttet ligga i denna under natten. Blanda i så fall kryddorna och colorit med lite matolja och pensla på köttet. Lägg sedan köttbitarna i en påse och förvara i kylen.
   Häll upp den turkiska yoghurten i en skål. Hacka gurkan i små tärningar och blanda i tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och lite salt. Förvara i kylen tills servering.
   Skär upp färska grönsaker och servera dessa tillsammans med det nystekta köttet och en rejäl klick tzatziki!

         
         

Vecka 14: Chickenfingers med ris och currydipp

2 portioner

2 kycklingfiléer
1 ägg
Santa Maria Crispy Chicken Bites spice mix
-----------------------------------------------
1,5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk röd currypaste
0,5-1 tsk grön currypaste
curry
---------------------------------
ris

Skär de tinade kycklingfiléerna i mindre bitar och ta bort senor och liknande. Kör kycklingen i en mixer så det blir en smet. Forma kycklingfärsen till små fingerliknande biffar och doppa i ett uppvispat ägg. Rulla dem sedan i Crispy Chicken-mixen så de täcks helt. Stek i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills dess att kycklingen innuti är helt vit.
   Blanda currypaste (röd och grön) med creme fraiche och vanlig curry till en dippsås. Om den blir för stark så blanda ut den med lite extra creme fraiche. Servera kycklingen och dippen till nykokt ris.

         
         

Vecka 10: Kycklingpizza

1 pizza


1 pizzabotten (jag använde Sara Lee's runda tunnbottnade färdigdeg, men du kan självklart göra din egen!)
-------------------
1,5 dl ketchup
1 dl chilisås
1 stor vitlöksklyfta
salt, pepparmix, vitlökspulver, oregano,
-------------------
riven ost
½ grillad kyckling
gurka
rödlök
sallad
-------------------
kebabsås


Rulla ut pizzadegen på en plåt. Blanda ketchup, chilisås, pressad vitlök och kryddor i en kastrull och värm under omrörning. När såsen kokar är den klar. Bred ut tomatsåsen i ett jämt lager över pizzadegen. Strö över den rivna osten och grädda i 200 ºC tills dess att osten har smält och degen fått en fin färg (ca 15 min).
Skär upp gurka, lök och sallad i önskad mängd och fördela jämt över den nybakta bottnen. Bryt kycklingen i bitar och strö ut den över pizzan. Servera pizzan med kebabsås, eller just din favorit! 



Vecka 9: Specialköttfärssås och pasta

2 portioner

ca 400 g nötfärs
1 dl creme fraiche
½ dl matlagningsgrädde
½ dl ketchup
½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
2 peperoni
salt, pepparmix, grillkrydda, vitlökspulver
smör att steka i
pasta

Stek köttfärsen i lite smör. När den nästan är genomstekt, krydda med salt, pepparmix, grillkrydda och lite vitlökspulver.
   Tillsätt creme fraiche, matgrädde, ketchup och chilisås och blanda väl. Pressa i vitlöken och rör om.
   Låt blandningen bubbelkoka någon minut och klipp sedan 2 peperoni i bitar över köttfärssåsen. Rör om ordentligt och servera sedan till nykokt pasta.
         
         

Vecka 8: Köttfärslimpa med bacon & vitlök

2 portioner

Ca 400 g nötfärs
½ paket bacon
En klick smör
1 ägg
Lite ströbröd
1 stor vitlöksklyfta
Salt, grillkrydda, pepparmix,vitpeppar, vitlökspulver,
-------------------------------------------------------------
Potatis
2,5 dl matlagningsgrädde
½ köttbuljongstärning + 1 msk vatten

Klipp baconet i små bitar och knaperstek dem i en klick smör. Blanda det stekta baconet, köttfärsen, ägget och kryddorna i en bunke. Pressa i vitlöken. Knåda till en smidig smet, tillsätt ströbröd tills dess att du fått en trevlig konsistens.
Forma köttsmeten till en limpa och placera i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen på 180°C i ca 45 min. Ta sedan ut köttfärslimpan ur ugnen och häll matlagningsgrädden ovanpå. Grädda sedan ytterligare ca 15 minuter tills dess att köttfärslimpan är genomstekt.
När köttfärslimpan är klar, lägg upp den på en tallrik och låt den svalna något innan du skär upp den. Lös upp den halva bujongtärningen i 1 msk varmt vatten och tillsätt i ugnsformen där matlagningsgrädden blandats med spadet från köttfärslimpan. Rör runt så allt blandar sig, detta blir sedan en supergod sås!
Kör eventuellt såsen i en mixer för att få den slät och fin, annars finns stor risk för att den blir klumpig. Servera sedan köttfärslimpan med kokt potatis och den nymixade såsen.

         
         

Vecka 7: Kyckling: Allt-i-ett

2 portioner

4 tinade kycklingklubbor (eller 2 större)
3 medelstora potatisar
½ rödlök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor + ½ dl matolja, salt
Salt, grillkrydda, pepparmix, vitlökspulver, vitpeppar, colorit + ca ½ dl matolja


Skiva skalat potatis, löken och paprikan i tunna skivor. Fördela dem jämt i en ugnssäker form. Pressa vitlöken i matoljan och tillsätt salt. Rör om ordentligt och ringla segan vitlöksoljan över innehållet i formen.
   Blanda kryddor och några droppar colorit i matolja och rör ihop till en fin marinad. Pensla kycklingklybborna rikligt och placera dem sedan i formen. Stek i ugnen i ca 45 minuter på 225°C. Skär lite i den tjockaste delen av kycklingen för att se att den är genomstekt.

Tips! Servera gärna med en kall sås, som tillexempel en bearnaise eller varför inte tzatziki?

          
         

Vecka 6: Het wok med kyckling och grönsaker

2 portioner

2 kycklingfiléer
3 rädisor
1 liten burk skivade vattenkastanjer
En liten röd paprika
En näve sugar snaps
2 portioner nudlar
3 små skedar creme fraiche
En rågad tsk sambal oelek
Chilikrydda
Smör att steka i



Strimla rädisorna och paprikan och bryt sugar snapsen på mitten.
   Tärna kycklingfilén i små bitar. Värm en wok eller en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek kycklingen och krydda med chilipulver. Tillsätt de skivade grönsakerna och vattenkastanjerna, och rör om då och då.
   Koka nudlarna. Blanda creme fraiche och sambal oelek i en liten skål. När nudlarna är färdigkokta, häll av vattnet och rör sedan ner creme fraichebalndningen.
   Lägg upp nudlarna på två tallrikar och lägg woken ovanpå.

         
         

Vecka 5: Mild & krämig pastagratäng

2 portioner

3,5 dl pastaskruvar
4 skivor kassler
1,5 dl ärtor
En näve broccolibuketter
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
3 msk mjöl
2 dl riven ost
Salt, vitpeppar, svartpeppar,
Smör att steka i,


Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
   Skär kasslern i 1 centimeters kuber och stek dem tills de får fin färg. Ställ åt sidan.
   Tina ärtor och broccoli genom att lägga dem i ljummet vatten. När de tinat, bryt isär broccolin i mindre bitar. 
   Häll den nykokta pastan i en ugnsform. Lägg även i kasslern och grönsakerna så de sprids jämnt över hela ytan.
   Häll matgrädden i en kastrull och vispa i mjölet. Låt koka upp under omrörning. När det börjar tjockna, späd med mjölken, lite i taget. Lås såsen koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt sedan osten och rör tills den smält helt och såsen är slät. Rör i kryddorna och häll sedan såsen över innehållet i ugnsformen, se till att få ett jämt och fint lager.
   Grädda i ugnen i 10 minuter på 225 °C. Sedan är det bra att servera!   

         
         

Vecka 4: Fish and chips

2  portioner


200 g torskfilé
1 ägg
2 dl cornflakes
4 msk mjöl
Salt, nymald svartpeppar,
Smör att steka i
------------------------------
2 gigantiska potatisar
Matolja
------------------------------
Remouladsås


Värm oljan till friteringen. Den ska vara 180 ºC när den är klar. Skala och strimla potatisen i pommes frites form. Koka i saltat vatten i 8 minuter. Låt bitarna svalna.
   Skär torsken i bitar i önskad storlek. Vispa ett ägg i en skål. Mosa conrflakesen i en tallrik och tillsätt mjölet och kryddorna. Blanda paneringen väl. Doppa fiskbitarna i ägget och vänd den sedan i paneringen så att båda sidorna täcks ordentligt. Lägg åt sidan.
   Smält smör i en stekpanna och stek den panerade fisken jämt på båda sidor, tills dess att de fått en gyllenbrun färg och fisken är genomstekt. Låt pommes fritesen friteras i oljan tills dess att de fått färg eller blivit rispiga (mina förblev dock bleka).
   Servera fisken och pommes fritesen tillsammans med en klick remouladsås.

Tips: Klyftpotatis är ett bra och enkelt alternativ till pommes fritesen, speciellt om du inte har en fritös är detta ett alternativ som ger bättre resultat. Själv har jag ingen fritös och jag blev inte så nöjd med mina pommes, så nästa gång tar jag klyftpotatis istället :P Tänk bara på att klyftpotatis tar längre tid och behöver i så fall börja lagas långt innan du börjar med fisken. Självklart kan an även göra "vanliga" pommes om man vill, från fryspåse.

         
         

Vecka 3: Choklad/Vaniljcupcakes

ca 6 st (3 av varje)


Grundsmet:
2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
50 g smör
-------------------
2 rader Marabou Dajm (från en 100 g chokladkaka)
Betty Crocker chokladfrosting
-----------------------------------
2 tsk kakao
9 mini marshmallows
Betty Crocker vaniljfrosting
-----------------------------------
Strössel


Vispa ägg och socker i en skål. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör om. Tillsätt även mjölk och smält smör.
   Fyll 2/3 av ca 3 muffinsformar med hälften av smeten. I den resterande smeten, tillsätt kakaon och rör om. Fyll ca 3 muffinsfomar med 2/3 chokladsmet.
   Grovhacka daimchokladen och tryck fördela bitarna i formarna med den ljusa muffinssmeten. Tryck ner dem ordentligt så chokladen helt täcks av smet. Tryck ner 3 st minimarshmellows i den bruna muffinssmeten, även de under ytan. Grädda i 225 °C i 15 minuter.
   När muffinsarna är färdiggräddade och har svalnat, spritsa ett lager med chokladfrosting på de ljusa muffinsarna och ett lager vaniljfrosting på de bruna. Dekorera med strössel och sen är dina cupcakes färdiga!

         
         


Vecka 2: Kyckling-Alfredo

2 portioner


½ grillad kyckling
300 g Creme Bonjour Vitlök
1 dl grädde
1 stor vitlöksklyfta
20-40 g riven parmesan
Redning på vatten och mjöl
Salt, svartpeppar
Pasta




Dela den grillade kycklingen i bitar och lägg åt sidan. Värm vitlöksosten i en stekpanna så den börjar smälta. Tillsätt grädden och rör om tills osten har smält helt.
   När blandningen börjar koka, tillsätt redningen och rör om ordentligt. Efter att redningen hällts i ska såsen koka i 10 minuter så nu kan vara en bra tidpunkt att koka pastan.
   Pressa i vitlöken i såsen och tillsätt salt. När det är 5 minuter kvar av koktiden, tillsätt kycklingen och svarpeppar. Precis innan såsen är klar, tillsätt parmesanosten och rör om. Servera såsen ovanpå den nykokta pastan.

         
         

Vecka 1: Spaghetti Neri med valnötter och grön sparris

2 portioner


2 portioner Zeta Spaghetti Neri (svart pasta)
½ paket bacon
2,5 dl mellangrädde
1 påse Grana Padano ost
4 gröna sparris
8 valnötskärnor
En klick smör
Salt


Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Efter halva koktiden, lägg i sparrisarna och låt dem koka med. Salta en aning.
   Värm mellangrädden i en kastrull. När den börjar koka, sänk värmen en aning och tillsätt osten. Tillsätt lite salt och rör om med jämna mellanrum.
   Finstrimla och knaperstek baconet i lite smör, lägg det sedan på en bit papper så det överflödiga flottet sugs upp. Häll av den färdigkokta pastan och låt sparrisarna stekas lite i den baconflottiga stekpannan. Salta.
   Lägg upp pasta, ostsås och bacon på tallrikarna. Toppa med sparris och valnötter.

           
         

RSS 2.0