Vecka 47: Grekiskt lantbröd

2 stora limpor




100 g jäst
1,5 msk salt
1 liter ljummet vatten
1 msk olja
1,5 dl solrosfrön
Ca 2 kg vetemjöl




Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, vatten och oljan. Rör om ordentligt tills jästen fördelat sig ordentligt. Tillsätt även solrosfröna och rör om.
   Tillsätt mjölet, lite åt gången. Använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli smidig och släppa från bunken. För mycket mjöl gör att brödet kan bli torrt.
   Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Efter detta, knåda degen och låt den sedan jäsa ytterligare en timme under duk.
   Knåda degen igen och fördela den i två. Forma två stycken limpor och se till att få dem smala, långa och höga, annars jäser de över plåten. Täck med bakduk och låt jäsa en timme på plåten.
   Värm ugnen till 250-300°C. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 10 minuter (tills ovansidan fått gyllenbrun färg). Täck sedan limporna med folie och säng värmen på ugnen till 200ºC, och ställ in på ENDAST ÖVERVÄRME. Låt brödet totalt gräddas i en timme.
   När limporna är färdiggräddade, pensla lite vatten på ovansidan av dem och låt sedan svalna.

         
         

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0