Paj med kassler och broccoli
2 portioner
75 g margarin
2,25 dl mjöl
1 ½ msk vatten
------------------------
3 ½ skivor kassler
ca 7 cm purjolök
En näve broccolibuketter
3 skivor ost
2 ägg
En skvätt mjölk
Salt, pepparmix, vitpeppar
Blanda margarin, mjöl och vatten till en fin deg. Tryck ut degen jämt fördelat i en ugnsform. Grädda ca 5 minuter i mitten av ugnen på 225°C.
Tärna kasslern och stek den. Krydda med salt. Skär purjolöken i slantar och dela broccolin till mindre bitar. När pajskalet gräddats, fördela kasslern, purjolöken och broccolin i ugnsformen. Lägg över ostskivorna.
Blanda äggen med mjölken och krydda med salt, pepparmix och vitpeppar. Blanda äggsmeten väl och häll den sedan ovanpå fyllningen i formen.
Grädda pajen i ugnen till dess att äggsmeten stelnat, ca 10-15 minuter.
Kryddig Thaisoppa
250 g kycklingfilé
1 paket nudlar
1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
400 ml kokosmjölk
1 tsk fisksås
½ röd paprika
1 rågad tsk röd currypaste
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
En liten bit ingefära
Smör att steka i
Strimla kycklingen och stek den i en klick smör. Lägg åt sidan. Hacka löken och fräs i smör i en stor gryta.
Tillsätt vattnet och kokosmjölken, samt buljongtärningen och låt det koka upp. Stick en tandpetare eller liknande i ingefäran och låt den koka med i soppan.
Häll i den stekta kycklingen. Hacka eller pressa vitlöken och rör ner i soppan. Bryt nudlarna i bitar och tillsätt.
Finstrimla paprikan och tillsätt, tillsammans med vattenkastanjerna och bambuskotten. Låt koka tills dess att nudlarna mjuknat, ca 3 minuter.
Tillsist, tillsätt fisksåsen och currypasten och rör om ordentligt. Ta ut ingefärabiten innan servering.
Servera gärna soppan med färskt bröd.
Brownies
3 ägg
3 dl socker
150 g smör
3/4 dl kakao
2,5 dl mjöl
½ tsk bakpulver
150 g Fazer mörk bak & dessert choklad
(För bästa resultat är det VIKTIGT att du använder just denna choklad)
Vispa ägg och socker i en bunke. Smält smöret och blanda därefter i kakaon i det så det blir en jämn smet. Vispa sedan i kakaoblandningen i äggsmeten.
Tillsätt mjöl och bakpulver i smeten och vispa tills allt blandats ordentligt. Häll smeten i en form på 25x25 cm och grädda den i ugnen på 150 °C i 35-40 minuter.
När 35 minuter har gått, känn på kakan med en sticka. Är den fortfarande rinnig innuti så låt den stå några minuter till.
När kakan är ute ur ugnen, bryt chokladen i bitar och lägg ovanpå den varma kakan. När chokladen börjar smälta, flytta lite på bitarna med jämna mellanrum så hela kakan blir täckt av ett jämt lager choklad.
Efter att all choklad har smält, ställ in kakan i frysen eller kylen och vänta tills chokladen nästan har stelnat helt. Detta kan ta lång tid så använd frysen om du har brottom. Skär kakan i 16 lika stora bitar och ställ den kallt ytterligare några minuter tills dess att chokladen svalnat helt. Sen går det bra att servera!
OBS! Dessa brownies är ett av mina absoluta favoritrecept! Det kan kännas som att det tar lång tid innan de är helt färdiga för servering, med det är definitivt värt väntan! :)