Vecka 7: Kyckling: Allt-i-ett

2 portioner

4 tinade kycklingklubbor (eller 2 större)
3 medelstora potatisar
½ rödlök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor + ½ dl matolja, salt
Salt, grillkrydda, pepparmix, vitlökspulver, vitpeppar, colorit + ca ½ dl matolja


Skiva skalat potatis, löken och paprikan i tunna skivor. Fördela dem jämt i en ugnssäker form. Pressa vitlöken i matoljan och tillsätt salt. Rör om ordentligt och ringla segan vitlöksoljan över innehållet i formen.
   Blanda kryddor och några droppar colorit i matolja och rör ihop till en fin marinad. Pensla kycklingklybborna rikligt och placera dem sedan i formen. Stek i ugnen i ca 45 minuter på 225°C. Skär lite i den tjockaste delen av kycklingen för att se att den är genomstekt.

Tips! Servera gärna med en kall sås, som tillexempel en bearnaise eller varför inte tzatziki?

          
         

Vecka 6: Het wok med kyckling och grönsaker

2 portioner

2 kycklingfiléer
3 rädisor
1 liten burk skivade vattenkastanjer
En liten röd paprika
En näve sugar snaps
2 portioner nudlar
3 små skedar creme fraiche
En rågad tsk sambal oelek
Chilikrydda
Smör att steka i



Strimla rädisorna och paprikan och bryt sugar snapsen på mitten.
   Tärna kycklingfilén i små bitar. Värm en wok eller en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek kycklingen och krydda med chilipulver. Tillsätt de skivade grönsakerna och vattenkastanjerna, och rör om då och då.
   Koka nudlarna. Blanda creme fraiche och sambal oelek i en liten skål. När nudlarna är färdigkokta, häll av vattnet och rör sedan ner creme fraichebalndningen.
   Lägg upp nudlarna på två tallrikar och lägg woken ovanpå.

         
         

Vecka 5: Mild & krämig pastagratäng

2 portioner

3,5 dl pastaskruvar
4 skivor kassler
1,5 dl ärtor
En näve broccolibuketter
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
3 msk mjöl
2 dl riven ost
Salt, vitpeppar, svartpeppar,
Smör att steka i,


Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
   Skär kasslern i 1 centimeters kuber och stek dem tills de får fin färg. Ställ åt sidan.
   Tina ärtor och broccoli genom att lägga dem i ljummet vatten. När de tinat, bryt isär broccolin i mindre bitar. 
   Häll den nykokta pastan i en ugnsform. Lägg även i kasslern och grönsakerna så de sprids jämnt över hela ytan.
   Häll matgrädden i en kastrull och vispa i mjölet. Låt koka upp under omrörning. När det börjar tjockna, späd med mjölken, lite i taget. Lås såsen koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt sedan osten och rör tills den smält helt och såsen är slät. Rör i kryddorna och häll sedan såsen över innehållet i ugnsformen, se till att få ett jämt och fint lager.
   Grädda i ugnen i 10 minuter på 225 °C. Sedan är det bra att servera!   

         
         

Vecka 4: Fish and chips

2  portioner


200 g torskfilé
1 ägg
2 dl cornflakes
4 msk mjöl
Salt, nymald svartpeppar,
Smör att steka i
------------------------------
2 gigantiska potatisar
Matolja
------------------------------
Remouladsås


Värm oljan till friteringen. Den ska vara 180 ºC när den är klar. Skala och strimla potatisen i pommes frites form. Koka i saltat vatten i 8 minuter. Låt bitarna svalna.
   Skär torsken i bitar i önskad storlek. Vispa ett ägg i en skål. Mosa conrflakesen i en tallrik och tillsätt mjölet och kryddorna. Blanda paneringen väl. Doppa fiskbitarna i ägget och vänd den sedan i paneringen så att båda sidorna täcks ordentligt. Lägg åt sidan.
   Smält smör i en stekpanna och stek den panerade fisken jämt på båda sidor, tills dess att de fått en gyllenbrun färg och fisken är genomstekt. Låt pommes fritesen friteras i oljan tills dess att de fått färg eller blivit rispiga (mina förblev dock bleka).
   Servera fisken och pommes fritesen tillsammans med en klick remouladsås.

Tips: Klyftpotatis är ett bra och enkelt alternativ till pommes fritesen, speciellt om du inte har en fritös är detta ett alternativ som ger bättre resultat. Själv har jag ingen fritös och jag blev inte så nöjd med mina pommes, så nästa gång tar jag klyftpotatis istället :P Tänk bara på att klyftpotatis tar längre tid och behöver i så fall börja lagas långt innan du börjar med fisken. Självklart kan an även göra "vanliga" pommes om man vill, från fryspåse.

         
         

Vecka 3: Choklad/Vaniljcupcakes

ca 6 st (3 av varje)


Grundsmet:
2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
50 g smör
-------------------
2 rader Marabou Dajm (från en 100 g chokladkaka)
Betty Crocker chokladfrosting
-----------------------------------
2 tsk kakao
9 mini marshmallows
Betty Crocker vaniljfrosting
-----------------------------------
Strössel


Vispa ägg och socker i en skål. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör om. Tillsätt även mjölk och smält smör.
   Fyll 2/3 av ca 3 muffinsformar med hälften av smeten. I den resterande smeten, tillsätt kakaon och rör om. Fyll ca 3 muffinsfomar med 2/3 chokladsmet.
   Grovhacka daimchokladen och tryck fördela bitarna i formarna med den ljusa muffinssmeten. Tryck ner dem ordentligt så chokladen helt täcks av smet. Tryck ner 3 st minimarshmellows i den bruna muffinssmeten, även de under ytan. Grädda i 225 °C i 15 minuter.
   När muffinsarna är färdiggräddade och har svalnat, spritsa ett lager med chokladfrosting på de ljusa muffinsarna och ett lager vaniljfrosting på de bruna. Dekorera med strössel och sen är dina cupcakes färdiga!

         
         


Vecka 2: Kyckling-Alfredo

2 portioner


½ grillad kyckling
300 g Creme Bonjour Vitlök
1 dl grädde
1 stor vitlöksklyfta
20-40 g riven parmesan
Redning på vatten och mjöl
Salt, svartpeppar
Pasta




Dela den grillade kycklingen i bitar och lägg åt sidan. Värm vitlöksosten i en stekpanna så den börjar smälta. Tillsätt grädden och rör om tills osten har smält helt.
   När blandningen börjar koka, tillsätt redningen och rör om ordentligt. Efter att redningen hällts i ska såsen koka i 10 minuter så nu kan vara en bra tidpunkt att koka pastan.
   Pressa i vitlöken i såsen och tillsätt salt. När det är 5 minuter kvar av koktiden, tillsätt kycklingen och svarpeppar. Precis innan såsen är klar, tillsätt parmesanosten och rör om. Servera såsen ovanpå den nykokta pastan.

         
         

Vecka 1: Spaghetti Neri med valnötter och grön sparris

2 portioner


2 portioner Zeta Spaghetti Neri (svart pasta)
½ paket bacon
2,5 dl mellangrädde
1 påse Grana Padano ost
4 gröna sparris
8 valnötskärnor
En klick smör
Salt


Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Efter halva koktiden, lägg i sparrisarna och låt dem koka med. Salta en aning.
   Värm mellangrädden i en kastrull. När den börjar koka, sänk värmen en aning och tillsätt osten. Tillsätt lite salt och rör om med jämna mellanrum.
   Finstrimla och knaperstek baconet i lite smör, lägg det sedan på en bit papper så det överflödiga flottet sugs upp. Häll av den färdigkokta pastan och låt sparrisarna stekas lite i den baconflottiga stekpannan. Salta.
   Lägg upp pasta, ostsås och bacon på tallrikarna. Toppa med sparris och valnötter.

           
         

RSS 2.0