Vecka 17: Fiskgratäng med smak av dill & citron

2 portioner

Till moset:
4 medelstora potatisar
En klick smör
En skvätt mjölk
Salt, vitpeppar, pepparmix
--------------------------------
300 g torskfilé
Skalet av en liten citron
Salt
--------------------------------
Såsen:
2,5-3 dl matlagningsgrädde
2 msk mjöl
Några msk dill
Salt, vitpeppar
---------------------------------
En äggula till pensling


Skala potatisen och dela den i små bitar. Koka i ca 15 minuter. Häll sedan av vattnet från den kokta potatisen, tillsätt smör, mjölk och kryddor och rör ihop allt med elvisp tills moset är slätt och klumpfritt. Låt svalna något.
   Skär den tinade fisken i bitar och lägg i botten av en ugnsform. Riv över citronskal och salta något. Blanda runt så salt och citron kommer på alla fiskbitar.
   Koka upp matlagningsgrädden och tillsätt sedan mjölet. Rör ordentligt och låt koka några minuter. Tillsätt sedan dillen och kryddorna. Häll dillsåsen i ett jämt lager över fisken.
   Spritsa moset så det täcker hela ovansidan. Pensla sedan mostopparna med äggulan och grädda fiskgratängen mitt i ugnen i 225ºC i 25 minuter.

          
              

Vecka 16: Pasta och skinksås

2 portioner

ca 5 skivor kassler
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
En klick smör
Några matskedar mjöl
Några skivor hushållsost
Salt, vitpeppar, pepparmix
Pasta
 
Tärna kasslern i små bitar och stek dem i lite smör tills de fått fin färg. Salta lite.
   Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölet. Rör runt och häll sedan i mjölken.
   Låt koka upp under omrörning. När det kokar, späd på med matgrädden, lite i taget så att såsen hela tiden kokar. När såsen kokat ca 8 min, tillsätt kryddorna och osten. Rör om så att osten smälter och blandar sig med såsen. Häll därefter i den stekta kasslern och rör om. Låt såsen koka någon minut till och servera sedan till nykokt pasta.

         
         

Vecka 15: Kött med grnönsaker och tzatziki (GI)

2 portioner

4 köttbitar
Salt, grillkrydda, vitlökspulver, pepparmix och vitpeppar
Några droppar colorit (Kan uteslutas)
En klick smör att steka i
------------------------------------------------------------------
1,5 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
5 cm gurka
Lite salt
-------------------------
Grönsaker, så som:
Gurka
Gul och röd paprika
Purjoklök
Sugarsnaps

Pensla köttet med några droppar Colorit (jag använder Ekströms) och krydda dem sedan. Stek sedan köttet i en klick smör. Godast resultat blir det om du gör en marinad och låter köttet ligga i denna under natten. Blanda i så fall kryddorna och colorit med lite matolja och pensla på köttet. Lägg sedan köttbitarna i en påse och förvara i kylen.
   Häll upp den turkiska yoghurten i en skål. Hacka gurkan i små tärningar och blanda i tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och lite salt. Förvara i kylen tills servering.
   Skär upp färska grönsaker och servera dessa tillsammans med det nystekta köttet och en rejäl klick tzatziki!

         
         

Vecka 14: Chickenfingers med ris och currydipp

2 portioner

2 kycklingfiléer
1 ägg
Santa Maria Crispy Chicken Bites spice mix
-----------------------------------------------
1,5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk röd currypaste
0,5-1 tsk grön currypaste
curry
---------------------------------
ris

Skär de tinade kycklingfiléerna i mindre bitar och ta bort senor och liknande. Kör kycklingen i en mixer så det blir en smet. Forma kycklingfärsen till små fingerliknande biffar och doppa i ett uppvispat ägg. Rulla dem sedan i Crispy Chicken-mixen så de täcks helt. Stek i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills dess att kycklingen innuti är helt vit.
   Blanda currypaste (röd och grön) med creme fraiche och vanlig curry till en dippsås. Om den blir för stark så blanda ut den med lite extra creme fraiche. Servera kycklingen och dippen till nykokt ris.

         
         

RSS 2.0