Vecka 43: Pastasoppa med cheddar och gräslök

2 portioner


3,5 dl vatten
1 msk mjöl
1 tärning kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche 
2,5 dl pastahjul
Ca 10 cm purjolök
2 stora skivor cheddarost
En näve hackad gräslök
Salt, nymalen svartpeppar



Koka upp vattnet i en kastrull och vispa i mjölet till dess att inga klumpar är kvar. Tillsätt buljongtärningen och låt den lösas upp.
   Koka pastahjulen i en separat gryta enligt anvisningarna på förpackningen.
   Tillsätt grädden i buljongkoket och låt puttra under tiden pastan kokar. Tillsätt även creme fraichen och rör kontinuerligt. Finhacka purjolöken och låt den koka med resten av soppan.
   När pastan är klar, häll av vattnet men låt pastan vara kvar i kastrullen. Salta och peppra soppan.
   Tillsätt cheddarosten i soppan och rör så att den smälter utan att bilda klumpar. När soppan är slät, tillsätt pastan och ta därefter kastrullen från värmen. Blanda i hackad gräslök.
   Häll upp soppan i skålar och servera tillsammans med ett gott bröd.

Tips!: För att ge soppan en extra knuff, finstrimla och knaperstek bacon som du sedan strör över soppan efter servering. Eller: För ett vegetariskt alternativ, byt ut kycklingbuljongen till grönsaksbuljong!  

         
         

Vecka 42: Kött med gratinerat mos och grönpepparsås

2 portioner


4 köttbitar
Colorit
Salt, grillkryda, vitlökspulver, vitpeppar och pepparmix
Smör att steka i

Ca 8 potatisar
En skvätt varm mjölk
En stor klick smör
1 ägg
Salt, vitpeppar, pepparmix,

Knorrs grönpepparsås


Pensla köttet med lite colorit och krydda på båda sidor. Coloriten (jag använder Ekströms Colorit) kan uteslutas men det ger köttet en fin, mörk färg. Lägg köttet i kylskåpet i väntan på stekning.
   Skala potatisen och skär den i tärningar. Koka 10-15 minuter tills den blivit mjuk. Häll den i en skål och tillsätt en liten skvätt värmd mjölk, kryddorna och smöret. Vispa snabbt ihop till fint mos med hjälp av en elvisp. Kläck i ägget och vispa snabbt in det i moset innan det koagulerar.
   Fyll en sprits med moset och tryck ut små toppar på en form med bakplåtspapper, börja från mitten för bästa resultat. Grädda mitt i ugnen på 225°C till de fått fin gyllenbrun färg.
   Stek köttet i en klick smör under tiden som moset gratinderas. Tillaga även grönpepparsåsen (eller din favoritsås) enligt anvisningar på förpackningen.
   Servera köttet tillsammans med det gratinerade moset och lite sås.

         
         

Vecka 41: Chokladmoussepaj

8-12 bitar


Botten:
11 st digestivekex
70 g margarin

Fyllning:
200 g mörk blockchoklad (Fazer)
100 g Marabou mjölkchoklad
3 ägg, separerade
½ dl socker


Krossa kexen till fint pulver och blanda det sedan med margarinet. Tryck ut degen jämt i en rund kakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen.
   Smällt chokladen över ett vattenbad. Separera sedan äggen, vitorna i en separat skål och gulorna i chokladsmeten. Blanda chokladsmeten väl.
   Vispa äggvitorna till hårt skum (gör uppochnertricket) och tillsätt sedan sockret. Vispa sedan smeten hård igen.
   Vänd försiktigt i äggvitan i chokladsmeten och blanda tills smeten blir slät. Häll sedan chokladen i kakformen och låt stå i kylen minst 8 timmar, helst över natten.
   Servera gärna med en klick grädde.

         
         

RSS 2.0