Vecka 52: 8 cholkadpraliner ♥

         

Mörk krisp:

•Mörk choklad
•Krispiga flingor (jag använde Kellogs special-K)

Se till att först smälta den mörka chokladen (alltid över ett vattenbad) och fyll hela pralinformen. Vänd sedan formen uppochner och töm ut större delen av chokladen, så att bara det på kanterna blir kvar. Ställ in i kylen i ca 5 minuter.
   Blanda krossade flingor med lite mörk choklad. När chokladen i pralinformen stelnat, klicka i chokladkrispet i den men låt det vara lite utrymme kvar till en botten. Kyl ytterligare 5 minuter. Efter detta, fyll på lite choklad i botten, försök få det så slätt som möjligt. Låt stå i kylen tills all choklad stelnat, sedan går det bra att vända ur dem ur formen. =]


Apelsintryffel:

•Mörk choklad
•Ljuschoklad
•En liten skvätt grädde
•Rivet apelsinskal

Fyll och töm återigen pralinformen med smält, mörk choklad och kyl i ca 5 min. Smält några rutor ljus och mörk choklad i en separat skål (lika många rutor av varje). Tillsätt en liten skvätt vispgrädde (inte alls mycket behövs!) och rivet apelsinskal. Rör om ordentligt och kyl några minuter tills dess att tryffelsmeten är rullbar.
   Forma en bit tryffel i passande storlek och peta ner i den chokladglaserade formen. Kyl några minuter. Täck sedan botten och eventuellt tomrum mellan tryffeln och pralinkanten med mörk choklad. Kyl tills allt stelnat.


Nougat:

•Ljus choklad
•Nougat

Pensla två lager med ljus choklad i en pralinform av större storlek (låt chokladen stelna i kylen mellan lagren). Smält nougat över ett vattenbad och fyll de chokladpenslade formarna. Låt stelna i kylen. Häll sedan en botten av ljus choklad (se till att täcka nougaten ordentligt) och kyl.


Kola:

•Ljus choklad
•1 dl vispgrädde
•0,5 dl ljus sirap
•0,5 dl socker
•0,5 dl florsocker med chokladsmak

Pensla pralinformar av lite större storlek med två lager ljus choklad (låt chokladen stelna i kylen mellan lagren). Häll grädde, sirap, socker och florsocker i en kastrull och låt småkoka på spisen i ca 30 minuter (koktiden varierar lite beroende på hur lös/fast konsistens du vill att kolan ska ha).
   Fyll snabbt de chokladpenslade formarna med kola och stoppa sedan fort in dem i kylen igen. När kolan stelnat (eller svalnat om du valt att göra rinnig kola) häll ett lager med ljus choklad som en botten på pralinen, se till att täcka hela kolan. Kyl ordentligt innan du tar ut dem ur formarna.


Hallon:

•Vit choklad
•Frysta hallon

Fyll ca en tredjedel av formen med vit choklad och kyl sedan i ca 3 minuter. När chokladen fortfarande är lite mjuk, tryck ner ett fryst hallon i mitten av formen. Fyll sedan på med vit choklad runt omkring hallonet så det täcker ordentligt. Kyl.


Mörk choklad/Ljus choklad:

•Mörk choklad/Ljus choklad

Fyll pralinformen med mörk/ljus choklad och låt stelna ordentligt i kylen innan du trycker ut den.


Hasselnöt:

•Vit choklad
•Mörk choklad
•Hasselnöt

Fyll lite mindre än hälften av pralinformen med vit choklad och kyl i ca 3 minuter. Innan chokladen stelnat helt, tryck försiktigt ner en hasselnöt i chokladen och ställ in i kylen igen. När den vita chokladen stelnat helt, fyll resten av formen ed mörk choklad, se till att det täcker nöten ordentligt. Kyl tills all choklad stelnat och tryck sedan ut pralinerna ur formen.


         


Vecka 50: Broccoli- och paprikasås

2 portioner


2,5 dl mellangrädde
1,5 dl riven ost
½ röd paprika
2 nävar broccolibuketter
Salt, vitpeppar, svartpeppar
Pasta



Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
   Häll mellangrädden i en kastrull och koka upp. Tillsätt osten och rör om, krydda med salt och vitpeppar.
   Koka broccolin i saltat vatten tills den är genomkokt men fortfarande lite krispig, detta tar bara någon minut. Häll av vattnet och lägg åt sidan.
   Hacka paprikan i bitar och tillsätt i ostsåsen. Låt dem koka med tills de mjuknat en aning.
   Fördela broccolin över en portion nykokt pasta och häll såsen över den. Krydda med svartpeppar och servera!

         
         

RSS 2.0