Chokladmoussebakelse med smak av hallon

6 st


Botten:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Några dl hallon, färska eller frysta
1 tsk vaniljsocker
Ca 1 dl vispgrädde

Chokladmoussen:
2 dl vispgrädde
100 gram choklad (Jag använde Fazer mörk blockchoklad) 

Till dekoration:
Hallon
Chokladsnirklar
Blommor (kan uteslutas)



Börja med bottnen till bakelserna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Fördela bottensmeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter på 250ºC. 
   Vispa grädden till fyllningen. Om du använder frysta hallon, tina dessa i mikron och tillsätt sedan i grädden. Häll även i vaniljsockret och rör ihop till en slät smet.
   Smält chokladen till chokladmoussen. Vispa grädden och tillsätt sedan den smälta chokladen. Vispa snabbt ihop till en slät mousse och förvara i kylskåp tills den ska användas. (För bästa resultat på moussen bör grädden stått i kallt kylskåp i flera timmar innan tillagningen.)
   När bottnen svalnat, skär ut 12 fyrkanter (eller valfri form). Bre fyllningen på hälften av rutorna och placera de övriga ovanpå. Smeta in dessa i rikligt med chokladmousse och dekorera sedan med hallon och snirklar gjorda av choklad (eventuellt även med blommor!). Förvara i kylskåp tills servering!

Tips! Chokladen jag valde ger en väldigt skarp smak på moussen För ett lenare resultat, ersätt hälften av chokladen med mjölkchoklad.


         
         


Bacon- och fläskfilégryta

2 portioner


1 paket bacon
10-15 cm fläskfilé
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Några msk mjöl att reda av med
Salt, grillkrydda, pepparmix,
Pasta


Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt därefter mjölet och rör ordentligt till såsen är slät och lagom tjock i konsistensen. Låt småkoka i ca 10 minuter. 
   Undertiden såsen kokar, finstrimla baconet och knaperstek det. Häll ner det i såsen. Skär fläskfilén i små tärningar och krydda rikligt innan det steks. Stek köttet i samma stekpanna som baconet så det suger åt sig det kvarblivna baconfettet, detta ger grytan extra god smak!
   När köttet är stekt, häll det i såsen tillsammans med allt flott. Rör om grytan med en slev så att alla ingredienser blandas väl och låt det sedan koka ihop några minuter.
   Servera grytan till nykokt pasta!  

         
         

Pastasoppa med cheddar och gräslök

2 portioner


3,5 dl vatten
1 msk mjöl
1 tärning kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche 
2,5 dl pastahjul
Ca 10 cm purjolök
2 stora skivor cheddarost
En näve hackad gräslök
Salt, nymalen svartpeppar



Koka upp vattnet i en kastrull och vispa i mjölet till dess att inga klumpar är kvar. Tillsätt buljongtärningen och låt den lösas upp.
   Koka pastahjulen i en separat gryta enligt anvisningarna på förpackningen.
   Tillsätt grädden i buljongkoket och låt puttra under tiden pastan kokar. Tillsätt även creme fraichen och rör kontinuerligt. Finhacka purjolöken och låt den koka med resten av soppan.
   När pastan är klar, häll av vattnet men låt pastan vara kvar i kastrullen. Salta och peppra soppan.
   Tillsätt cheddarosten i soppan och rör så att den smälter utan att bilda klumpar. När soppan är slät, tillsätt pastan och ta därefter kastrullen från värmen. Blanda i hackad gräslök.
   Häll upp soppan i skålar och servera tillsammans med ett gott bröd.

Tips!: För att ge soppan en extra knuff, finstrimla och knaperstek bacon som du sedan strör över soppan efter servering. Eller: För ett vegetariskt alternativ, byt ut kycklingbuljongen till grönsaksbuljong!  

         
         

RSS 2.0