• Day by Day Foods Startsida
  • Veckans Nykomling
  • Recept
  • Fredagsmys
  • Matsedel
  • Kontakt
  • Fläskfilé med sparris, klyftpotatis och grönpepparsås

    2 portioner

    Marinad:
    0,5-1 dl matolja
    2 krm salt
    1 krm vitlökspeppar
    4 tsk grillkrydda
    2 tsk pepparmix
    1,5 krm vitpeppar
    1 vitlöksklyfta
    Några droppar colorit
    ---------------------------
    Ca 300 g fläskfilé
    6 sparrisstjälkar
    4 medelstora potatisar
    ---------------------------
    Grönpepparsås:
    1 dl vatten
    2 dl lätt créme fraiche
    1 msk soja
    1-2 msk dijonsenap
    1 tsk dragon
    1 msk torkade grönpepparkorn
    1 msk kalvfond
    Salt, svartpeppar
    Redning av mjöl och vatten


    Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en plastpåse. Vispa ihop marinaden och häll över köttet i påsen. Blanda runt ordentligt så marinad kommer på alla sidor av köttet. Förvara sedan påsen i kylskåpet i några timmar, tex över natten.
       Tvätta potatisarna och dela dem på mitten. Skär sedan halvorna i klyftor så det blir tre av varje halva. Stek i ugnen ca 40 minuter i 225°C.
       Blanda alla såsens ingredienser utom redningen i en gryta och rör ihop. Koka upp under omrörning. Tillsätt eventuell redning av vatten och mjöl för att få en bra konsistens. Låt såsen koka på låg värme och rör om då och då.
       När det är ca en kvart kvar tills potatisen är klar, koka sparrisarna i ca 5 minuter. Stek köttet i en klick smör. När köttet är klart, stek sparrisen i en klick smör och lite salt.
       Servera köttet, sparrisen och potatisklyftorna med grönpepparsåsen med ett gott glas vin. Ha gärna lite färskt bröd vid sidan om.

             
             

    Pannacotta med bär (GI)

    6 st

    2 gelatinblad
    1 vaniljstång
    4 dl grädde
    2 dl matlagningsgrädde
    4 msk råströsocker
    hallon och blåbär


    Blöt gelatinbladen i kalt vatten och låt dem ligga blött ca 5 minuter.
       Koka upp grädden, matlagningsgrädde, socker och kornen från vaniljstången och låt sjuda i ett par minuter. Tillsätt därefter gelatinbladen och rör om ordentligt tills de smält.
       Häll upp blandningen i glas eller serveringgsålar och förvara i kylen i 3 timmar. Vid servering, lägg några färska eller tinade bär på toppen.

             
             

    Kladdmuffins med Toblerone

    8 st
    2 ägg
    3 dl socker
    3,5 msk kakao
    1,5 tsk vaniljsocker
    En nypa salt
    1,5 dl mjöl
    100 g margarin
    50 g Toblerone
    Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kakao, vaniljsocker och salt och blanda väl.
       Smält margarinet och häll det i chokladsmeten tillsammans med mjölet. Blanda till en jämn smet.
       Klicka i lite smet i botten av varje muffinsform. Placera sedan några bitar med grovhackad Toblerone i varje form. Täck sedan chokladen med smet, fyll formarna till 2/3.
       Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Låt muffinsarna svalna och servera dem sedan med en klick grädde.

             
             

    Brownies med kolasås och chokladtryffel

    Browniesmeten:
    120 g smör
    120 g mörk blockchoklad
    3 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    2 ägg
    3 dl mjöl
    100 g ljus blockchoklad

    Kolasås:
    1 burk kondenserad mjölk (397g)

    Chokladtryffel:
    125 g Marabouchoklad, mörk
    125 g Marabou mjölkchoklad
    1,5 dl grädde

    Detta recept är ett långkok och kräver en eftermiddags ledig tid. Börja med att göra kålasåsen genom att koka konservburken med kondenserad mjölk på låg värme i 3,5-4 timmar. Placera burken (oöppnad) i en gryta med tillhörande lock och se till att det kokande vattnet hela tiden täcker hela burken. Du kan behöva fylla på lite då och då. När burken kokat klart, ställ undan den så den svalnar i rumstemperatur.
    Börja därefter med browniesmeten. Smält den mörka blockchokladen över ett vattenbad. Smält smöret i en bunke och häll därefter i den smälta chokladen. Blanda väl. Tillsätt sedan sockret och äggen rör om. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till en fin smet. Grovhacka ljus blockchoklad och vänd försiktigt ner dessa i browniesmeten. Grädda 20 minuter mitt i ugnen i en form som är 20x30 cm i ca 175°C.
    När kakan har gräddats, öppna burken med kolasåsen och bred försiktigt ut den i ett jämt lager över browniebottnen. Koka sedan upp grädde i en kastrull och tillsätt den hackade Marabouchokladen. Rör till en fin smet. Bred sedan tryffeln över kolalagret och ställ i kylen.

             
             

    *Detta recept är en lite annorlunda version av Oooey Goooey Brownies från bloggen kalsgott.blogg.se

    Mammas hallongrottor ♥

    20-25 st

    200 g margarin
    1 dl socker
    1 dl marzansåspulver
    3 ½ dl mjöl
    3/4 tsk bakpulver
    ---------------------
    ca 2 dl hallon
    ½ dl socker

    Blanda rumstempurerat margarin med de övriga ingredienserna i en bunke tills dess att de blivit till en fin och smulig deg. Rulla bollar som du sedan placerar i bullpapper. Tryck försiktigt ner tummen i mitten av bollarna så att ett hål bildas och bollen blir plattare, försök se till att degen inte spricker runt omkring hålet.
    Värm hallon i en kastrull under omrörning. Tillsätt sockret och låt det koka ihop till en slät sylt. Fyll hålen i grottorna med hallonsylten och grädda dem sedan mitt i ugnen på 225°C i ca 5-10 minuter, tills dess att grottorna flytit ut lite i formarna men innan de fått färg.



    Tacogratäng

    Ett enkelt och väldigt gott recept som snabbt lyxar till fredagkvällen eller middagsbjudningen!

    2 portioner
    400 g nötfärs
    1 påse Santa Maria tacokryddmix Hot
    1 burk philadelphiaost (300g)
    2,5 dl creme fraiche
    ca 1 dl chilisås
    några msk salsasås Hot
    riven ost
    nachochips
    salt
    Blanda philadelphiaosten och creme fraichen till en jämn smet, lättast med elvisp, och tillsätt salt. Fördela smeten i ett jämnt lager i botten av en ugnsform.
       Stek köttfärsen och krydda upp den med tacokryddan. Blanda i chilisås och salsa. Häll färsblandningen över philadelphiaostblandningen i formen och grädda i 225°C i ca 10 minuter. Direkt efter gräddningen, strö på den rivna osten så den smälter. Att strö på osten efteråt förhindrar att man bränner den i ugnen.
       Servera med nachochips och gärna lite grönsaker.

             
             

    Browniekaka med cream cheesefyllning och kolaglasyr

    ca 10 bitar


    Browniesmet:
    85 g smör
    2 dl socker
    2 ägg
    3 msk kakao
    2 dl mjöl

    Cream cheese-fyllning:
    200 g cream cheese
    ½ tsk vaniljextrakt
    ½ dl socker

    Glasyr:
    4 msk smör
    1 msk mjölk
    1 3/4 dl florsocker
    2 msk kakao


    Börja med browniesmeten. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao och smält smör till en klar smet och tillsätt sedan denna i äggsmeten. Tillsätt mjölet och blanda väl. Ställ smeten åt sidan.
       Blanda cream cheese, vaniljextrakt och socker i en skål. Rör tills dess att smeten är slät. Häll hälften av browniesmeten i en rund kakform med löstagbar botten. Ringla sedan cream cheese-fyllningen över smeten, och täck där efter detta med resten av browniesmeten. Grädda kakan i 180 °C i 40-45 minuter.
       När kakan gräddats, låt den svalna och börja med kolaglasyren. Häll mjölken i en kastrull och värm på spisen. Tillsätt smöret och rör om medan det smälter. Ta sedan bort från värmen. Tillsätt kakaon och florsockret och blanda glasyren slät. Bred ut den i ett jämt lager över kakan och ställ sedan kakan i kylen. När glasyren stelnat är det bara att servera!

             
             

    Hemgjorda Snickers

    Till en långpanna


    1 liter Kellogs Special K
    2 tsk vaniljsocker
    2 dl kokos
    3 dl sirap
    1 burk jordnötssmör
    2 dl socker
    Choklad: hälften ljus, hälften mörk


    Blanda flingor, vaniljsocker och kokos i en bunke.
       Häll sirapen, jordnötssmöret och kokosen i en kastrull och blanda ordentligt under tiden de värms upp. Blanda allt till en jämn smet.
       Tillsätt flingblandningen i kastrullen och rör ihop allt till en enda kletig massa. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut smeten i ett jämt lager, ca 1 cm tjockt.
       Smält chokladen och blanda så att den ljusa och mörka blir en jämn smet. Bred ut chokladen över smeten och ställ på kylning. För bästa resultat; skär snickerserna i rutor lite innan chokladen har stelnat helt, annars är det stor risk att chokladen spricker. Förvara snickerserna i kylen, de går även utmärkt att frysa.

             
             

    Chokladsufflé

    4 st


    En klick smör
    Riven choklad
    ------------------
    10 g mjöl
    1 dl mjölk
    100 g mörk choklad
    2 äggulor
    ---------------
    3 äggvitor
    75 g socker
    ---------------
    Ev. Florsocker el. kakao


    Smörj fyra suffléformar (ca 8 cm i diameter) med smör och pudra med riven choklad så att alla kanter täcks. Ställ åt sidan.
       Hacka chokladen i små bitar. Häll mjölet och hälften av mjölken i en kastrull och vispa ihop. Vispa sedan i resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt bubbelkoka i 30 sekunder och ta sedan kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör tills den smält helt och det blivit en jämn smet. Tillsätt äggulorna och rör smeten slät, häll den sedan i en skål för att svalna.
       Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt gradvis sockret och vispa ordentligt mellan doserna. När smeten är styv, tillsätt en tredjedel av den i chokladsmeten och blanda ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggsmeten, utan att blanda den för mycket med chokladen.
       Skopa upp smeten i suffléformarna och grädda dem i ca 20 minuter i 180 °C. Suffléerna ska ha en krispig yta men vara kladdiga i mitten.Var noga med att inte öppna ugnen under gräddningstiden! Pudra eventuellt suffléerna med florsocker eller kakao och servera genast! Suffléerna är bäst inom 90 sekunder efter det att de lämnat ugnen, där efter har de en tendens att sjunka ihop.

             
             

    Red Velvet Cupcakes

    12 st

    3 dl mjöl
    ½ tsk bakpulver
    ½ tsk bikarbonat
    ½ stk salt
    1 tsk kakao
    4 msk smält smör
    1,75 dl socker
    1 ägg
    1,2dl kärnmjölk
    ½ tsk vaniljextrakt
    6 tsk röd karamellfärg
    --------------------------
    vispgrädde
    strössel


    Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kakao i en skål. Se till att det inte bildas några klumpar.
       Vispa det smälta smöret och sockret i en bunke, vispa tills dess att båda ingredienserna blandats väl. Tillsätt sedan ägget och vispa till en fin smet.
       Häll 1/3 av mjälblandningen i äggsmeten och vispa. Tillsätt sedan hälften av mjölken och se till att smeten är jämn, varpå du tillsätter ytterligare 1/3 av mjölblandningen, rör om, tillsätter den andra halvan av mjölken och sedan rör i det sista av mjölet. Se till att alla ingrediensr blandas väl.
       Tillsätt vaniljextraktet och den röda karamellfärgen. Visspa så att smeten fårn en jämn, fin röd färg. Fyll muffinsformar av normal storlek (ej amerikanska muffinsformar) till 2/3 och grädda dem sedan mitt i ugnen på 180 °C i ca 15-18 minuter. Ta där efter ut muffinsarna ur ugnen och låt dem svalna ordentligt.
       Dekorera cupcakesen med vispad grädde och strössel. Förvaras i kyl.

             
             

    Premiär fredag 4 februari!

    Här kommer strax läggas upp nya recept som passar lite extra bra inför helgen, det kan tillexempel vara något gott och onyttigt bakverk eller en extra mumsig maträtt! Check in again på fredag för att uppleva premiären!

    RSS 2.0