Chokladsufflé

4 st


En klick smör
Riven choklad
------------------
10 g mjöl
1 dl mjölk
100 g mörk choklad
2 äggulor
---------------
3 äggvitor
75 g socker
---------------
Ev. Florsocker el. kakao


Smörj fyra suffléformar (ca 8 cm i diameter) med smör och pudra med riven choklad så att alla kanter täcks. Ställ åt sidan.
   Hacka chokladen i små bitar. Häll mjölet och hälften av mjölken i en kastrull och vispa ihop. Vispa sedan i resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt bubbelkoka i 30 sekunder och ta sedan kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör tills den smält helt och det blivit en jämn smet. Tillsätt äggulorna och rör smeten slät, häll den sedan i en skål för att svalna.
   Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt gradvis sockret och vispa ordentligt mellan doserna. När smeten är styv, tillsätt en tredjedel av den i chokladsmeten och blanda ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggsmeten, utan att blanda den för mycket med chokladen.
   Skopa upp smeten i suffléformarna och grädda dem i ca 20 minuter i 180 °C. Suffléerna ska ha en krispig yta men vara kladdiga i mitten.Var noga med att inte öppna ugnen under gräddningstiden! Pudra eventuellt suffléerna med florsocker eller kakao och servera genast! Suffléerna är bäst inom 90 sekunder efter det att de lämnat ugnen, där efter har de en tendens att sjunka ihop.

         
         

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0