Vecka 39: Färsfyllda baguetter

4 portioner


2 baguetter
2 vitlöksklyftor
Smör
300 g köttfärs
1 gul lök
Chilisås
Créme fraiche
Salt, pepparmix, grillkrydda
Riven ost


Dela baguetterna på mitten. Pressa vitlöken i smöret och tillsätt salt. Blanda väl och bre sedan vitlökssmöret på baguetterna.
   Hacka löken. Stek den i en klick smör tillsammans med köttfärsen. När färsen är genomstekt, häll över en rejäl skvätt chilisås och några skedar créme fraiche (tillsätt så pass mycket av båda att färssåsen blir lagom krämig). Rör om ordentligt och krydda sedan med salt, pepparmix och grillkrydda.
   Fördela färsen på baguetterna och strö tillsist över den rivna osten. Grädda baguetterna på en plåt mitt i ugnen i 10 minuter (tills dess att de fått fin färg och osten smällt) på 250°C.


               
               

Vecka 38: Paj med kassler och broccoli

2 portioner


75 g margarin
2,25 dl mjöl
1 ½ msk vatten
------------------------
3 ½ skivor kassler
ca 7 cm purjolök
En näve broccolibuketter
3 skivor ost
2 ägg
En skvätt mjölk
Salt, pepparmix, vitpeppar


 Blanda margarin, mjöl och vatten till en fin deg. Tryck ut degen jämt fördelat i en ugnsform. Grädda ca 5 minuter i mitten av ugnen på 225°C.
   Tärna kasslern och stek den. Krydda med salt. Skär purjolöken i slantar och dela broccolin till mindre bitar. När pajskalet gräddats, fördela kasslern, purjolöken och broccolin i ugnsformen. Lägg över ostskivorna.
   Blanda äggen med mjölken och krydda med salt, pepparmix och vitpeppar. Blanda äggsmeten väl och häll den sedan ovanpå fyllningen i formen.
   Grädda pajen i ugnen till dess att äggsmeten stelnat, ca 10-15 minuter.

         
         


Vecka 37: Kryddig Thaisoppa

2 STORA portioner


250 g kycklingfilé
1 paket nudlar
1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
400 ml kokosmjölk
1 tsk fisksås
½ röd paprika
1 rågad tsk röd currypaste
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
En liten bit ingefära
Smör att steka i


Strimla kycklingen och stek den i en klick smör. Lägg åt sidan. Hacka löken och fräs i smör i en stor gryta.
   Tillsätt vattnet och kokosmjölken, samt buljongtärningen och låt det koka upp. Stick en tandpetare eller liknande i ingefäran och låt den koka med i soppan.
   Häll i den stekta kycklingen. Hacka eller pressa vitlöken och rör ner i soppan. Bryt nudlarna i bitar och tillsätt.
   Finstrimla paprikan och tillsätt, tillsammans med vattenkastanjerna och bambuskotten. Låt koka tills dess att nudlarna mjuknat, ca 3 minuter.
   Tillsist, tillsätt fisksåsen och currypasten och rör om ordentligt. Ta ut ingefärabiten innan servering.
   Servera gärna soppan med färskt bröd.


         
         

RSS 2.0