Vecka 47: Grekiskt lantbröd

2 stora limpor




100 g jäst
1,5 msk salt
1 liter ljummet vatten
1 msk olja
1,5 dl solrosfrön
Ca 2 kg vetemjöl




Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, vatten och oljan. Rör om ordentligt tills jästen fördelat sig ordentligt. Tillsätt även solrosfröna och rör om.
   Tillsätt mjölet, lite åt gången. Använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli smidig och släppa från bunken. För mycket mjöl gör att brödet kan bli torrt.
   Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Efter detta, knåda degen och låt den sedan jäsa ytterligare en timme under duk.
   Knåda degen igen och fördela den i två. Forma två stycken limpor och se till att få dem smala, långa och höga, annars jäser de över plåten. Täck med bakduk och låt jäsa en timme på plåten.
   Värm ugnen till 250-300°C. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 10 minuter (tills ovansidan fått gyllenbrun färg). Täck sedan limporna med folie och säng värmen på ugnen till 200ºC, och ställ in på ENDAST ÖVERVÄRME. Låt brödet totalt gräddas i en timme.
   När limporna är färdiggräddade, pensla lite vatten på ovansidan av dem och låt sedan svalna.

         
         

Vecka 46: Chokladmoussebakelse med smak av hallon

6 st


Botten:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Några dl hallon, färska eller frysta
1 tsk vaniljsocker
Ca 1 dl vispgrädde

Chokladmoussen:
2 dl vispgrädde
100 gram choklad (Jag använde Fazer mörk blockchoklad) 

Till dekoration:
Hallon
Chokladsnirklar
Blommor (kan uteslutas)



Börja med bottnen till bakelserna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Fördela bottensmeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter på 250ºC. 
   Vispa grädden till fyllningen. Om du använder frysta hallon, tina dessa i mikron och tillsätt sedan i grädden. Häll även i vaniljsockret och rör ihop till en slät smet.
   Smält chokladen till chokladmoussen. Vispa grädden och tillsätt sedan den smälta chokladen. Vispa snabbt ihop till en slät mousse och förvara i kylskåp tills den ska användas. (För bästa resultat på moussen bör grädden stått i kallt kylskåp i flera timmar innan tillagningen.)
   När bottnen svalnat, skär ut 12 fyrkanter (eller valfri form). Bre fyllningen på hälften av rutorna och placera de övriga ovanpå. Smeta in dessa i rikligt med chokladmousse och dekorera sedan med hallon och snirklar gjorda av choklad (eventuellt även med blommor!). Förvara i kylskåp tills servering!

Tips! Chokladen jag valde ger en väldigt skarp smak på moussen För ett lenare resultat, ersätt hälften av chokladen med mjölkchoklad.


         
         


Vecka 44: Bacon- och fläskfilégryta

2 portioner


1 paket bacon
10-15 cm fläskfilé
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Några msk mjöl att reda av med
Salt, grillkrydda, pepparmix,
Pasta


Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt därefter mjölet och rör ordentligt till såsen är slät och lagom tjock i konsistensen. Låt småkoka i ca 10 minuter. 
   Undertiden såsen kokar, finstrimla baconet och knaperstek det. Häll ner det i såsen. Skär fläskfilén i små tärningar och krydda rikligt innan det steks. Stek köttet i samma stekpanna som baconet så det suger åt sig det kvarblivna baconfettet, detta ger grytan extra god smak!
   När köttet är stekt, häll det i såsen tillsammans med allt flott. Rör om grytan med en slev så att alla ingredienser blandas väl och låt det sedan koka ihop några minuter.
   Servera grytan till nykokt pasta!  

         
         

RSS 2.0