Brownies med kolasås och chokladtryffel
Browniesmeten:
120 g smör
120 g mörk blockchoklad
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl mjöl
100 g ljus blockchoklad
Kolasås:
1 burk kondenserad mjölk (397g)
Chokladtryffel:
125 g Marabouchoklad, mörk
125 g Marabou mjölkchoklad
1,5 dl grädde
Detta recept är ett långkok och kräver en eftermiddags ledig tid. Börja med att göra kålasåsen genom att koka konservburken med kondenserad mjölk på låg värme i 3,5-4 timmar. Placera burken (oöppnad) i en gryta med tillhörande lock och se till att det kokande vattnet hela tiden täcker hela burken. Du kan behöva fylla på lite då och då. När burken kokat klart, ställ undan den så den svalnar i rumstemperatur.
Börja därefter med browniesmeten. Smält den mörka blockchokladen över ett vattenbad. Smält smöret i en bunke och häll därefter i den smälta chokladen. Blanda väl. Tillsätt sedan sockret och äggen rör om. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till en fin smet. Grovhacka ljus blockchoklad och vänd försiktigt ner dessa i browniesmeten. Grädda 20 minuter mitt i ugnen i en form som är 20x30 cm i ca 175°C.
När kakan har gräddats, öppna burken med kolasåsen och bred försiktigt ut den i ett jämt lager över browniebottnen. Koka sedan upp grädde i en kastrull och tillsätt den hackade Marabouchokladen. Rör till en fin smet. Bred sedan tryffeln över kolalagret och ställ i kylen.
*Detta recept är en lite annorlunda version av Oooey Goooey Brownies från bloggen kalsgott.blogg.se
*Detta recept är en lite annorlunda version av Oooey Goooey Brownies från bloggen kalsgott.blogg.se
Mammas hallongrottor ♥
20-25 st
200 g margarin
1 dl socker
1 dl marzansåspulver
3 ½ dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
---------------------
ca 2 dl hallon
½ dl socker
Blanda rumstempurerat margarin med de övriga ingredienserna i en bunke tills dess att de blivit till en fin och smulig deg. Rulla bollar som du sedan placerar i bullpapper. Tryck försiktigt ner tummen i mitten av bollarna så att ett hål bildas och bollen blir plattare, försök se till att degen inte spricker runt omkring hålet.
Värm hallon i en kastrull under omrörning. Tillsätt sockret och låt det koka ihop till en slät sylt. Fyll hålen i grottorna med hallonsylten och grädda dem sedan mitt i ugnen på 225°C i ca 5-10 minuter, tills dess att grottorna flytit ut lite i formarna men innan de fått färg.
200 g margarin
1 dl socker
1 dl marzansåspulver
3 ½ dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
---------------------
ca 2 dl hallon
½ dl socker
Blanda rumstempurerat margarin med de övriga ingredienserna i en bunke tills dess att de blivit till en fin och smulig deg. Rulla bollar som du sedan placerar i bullpapper. Tryck försiktigt ner tummen i mitten av bollarna så att ett hål bildas och bollen blir plattare, försök se till att degen inte spricker runt omkring hålet.
Värm hallon i en kastrull under omrörning. Tillsätt sockret och låt det koka ihop till en slät sylt. Fyll hålen i grottorna med hallonsylten och grädda dem sedan mitt i ugnen på 225°C i ca 5-10 minuter, tills dess att grottorna flytit ut lite i formarna men innan de fått färg.
Tacogratäng
Ett enkelt och väldigt gott recept som snabbt lyxar till fredagkvällen eller middagsbjudningen!
2 portioner
400 g nötfärs
1 påse Santa Maria tacokryddmix Hot
1 burk philadelphiaost (300g)
2,5 dl creme fraiche
ca 1 dl chilisås
några msk salsasås Hot
riven ost
nachochips
salt
Blanda philadelphiaosten och creme fraichen till en jämn smet, lättast med elvisp, och tillsätt salt. Fördela smeten i ett jämnt lager i botten av en ugnsform.
Stek köttfärsen och krydda upp den med tacokryddan. Blanda i chilisås och salsa. Häll färsblandningen över philadelphiaostblandningen i formen och grädda i 225°C i ca 10 minuter. Direkt efter gräddningen, strö på den rivna osten så den smälter. Att strö på osten efteråt förhindrar att man bränner den i ugnen.
Servera med nachochips och gärna lite grönsaker.