Fläskfilé med sparris, klyftpotatis och grönpepparsås

2 portioner

Marinad:
0,5-1 dl matolja
2 krm salt
1 krm vitlökspeppar
4 tsk grillkrydda
2 tsk pepparmix
1,5 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
Några droppar colorit
---------------------------
Ca 300 g fläskfilé
6 sparrisstjälkar
4 medelstora potatisar
---------------------------
Grönpepparsås:
1 dl vatten
2 dl lätt créme fraiche
1 msk soja
1-2 msk dijonsenap
1 tsk dragon
1 msk torkade grönpepparkorn
1 msk kalvfond
Salt, svartpeppar
Redning av mjöl och vatten


Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en plastpåse. Vispa ihop marinaden och häll över köttet i påsen. Blanda runt ordentligt så marinad kommer på alla sidor av köttet. Förvara sedan påsen i kylskåpet i några timmar, tex över natten.
   Tvätta potatisarna och dela dem på mitten. Skär sedan halvorna i klyftor så det blir tre av varje halva. Stek i ugnen ca 40 minuter i 225°C.
   Blanda alla såsens ingredienser utom redningen i en gryta och rör ihop. Koka upp under omrörning. Tillsätt eventuell redning av vatten och mjöl för att få en bra konsistens. Låt såsen koka på låg värme och rör om då och då.
   När det är ca en kvart kvar tills potatisen är klar, koka sparrisarna i ca 5 minuter. Stek köttet i en klick smör. När köttet är klart, stek sparrisen i en klick smör och lite salt.
   Servera köttet, sparrisen och potatisklyftorna med grönpepparsåsen med ett gott glas vin. Ha gärna lite färskt bröd vid sidan om.

         
         

Pannacotta med bär (GI)

6 st

2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 dl grädde
2 dl matlagningsgrädde
4 msk råströsocker
hallon och blåbär


Blöt gelatinbladen i kalt vatten och låt dem ligga blött ca 5 minuter.
   Koka upp grädden, matlagningsgrädde, socker och kornen från vaniljstången och låt sjuda i ett par minuter. Tillsätt därefter gelatinbladen och rör om ordentligt tills de smält.
   Häll upp blandningen i glas eller serveringgsålar och förvara i kylen i 3 timmar. Vid servering, lägg några färska eller tinade bär på toppen.

         
         

Kladdmuffins med Toblerone

8 st
2 ägg
3 dl socker
3,5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
En nypa salt
1,5 dl mjöl
100 g margarin
50 g Toblerone
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kakao, vaniljsocker och salt och blanda väl.
   Smält margarinet och häll det i chokladsmeten tillsammans med mjölet. Blanda till en jämn smet.
   Klicka i lite smet i botten av varje muffinsform. Placera sedan några bitar med grovhackad Toblerone i varje form. Täck sedan chokladen med smet, fyll formarna till 2/3.
   Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Låt muffinsarna svalna och servera dem sedan med en klick grädde.

         
         

RSS 2.0