Browniekaka med cream cheesefyllning och kolaglasyr

ca 10 bitar


Browniesmet:
85 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
2 dl mjöl

Cream cheese-fyllning:
200 g cream cheese
½ tsk vaniljextrakt
½ dl socker

Glasyr:
4 msk smör
1 msk mjölk
1 3/4 dl florsocker
2 msk kakao


Börja med browniesmeten. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao och smält smör till en klar smet och tillsätt sedan denna i äggsmeten. Tillsätt mjölet och blanda väl. Ställ smeten åt sidan.
   Blanda cream cheese, vaniljextrakt och socker i en skål. Rör tills dess att smeten är slät. Häll hälften av browniesmeten i en rund kakform med löstagbar botten. Ringla sedan cream cheese-fyllningen över smeten, och täck där efter detta med resten av browniesmeten. Grädda kakan i 180 °C i 40-45 minuter.
   När kakan gräddats, låt den svalna och börja med kolaglasyren. Häll mjölken i en kastrull och värm på spisen. Tillsätt smöret och rör om medan det smälter. Ta sedan bort från värmen. Tillsätt kakaon och florsockret och blanda glasyren slät. Bred ut den i ett jämt lager över kakan och ställ sedan kakan i kylen. När glasyren stelnat är det bara att servera!

         
         

Köttfärslimpa med bacon och vitlök

2 portioner

Ca 400 g nötfärs
½ paket bacon
En klick smör
1 ägg
Lite ströbröd
1 stor vitlöksklyfta
Salt, grillkrydda, pepparmix,vitpeppar, vitlökspulver,
-------------------------------------------------------------
Potatis
2,5 dl matlagningsgrädde
½ köttbuljongstärning + 1 msk vatten

Klipp baconet i små bitar och knaperstek dem i en klick smör. Blanda det stekta baconet, köttfärsen, ägget och kryddorna i en bunke. Pressa i vitlöken. Knåda till en smidig smet, tillsätt ströbröd tills dess att du fått en trevlig konsistens.
Forma köttsmeten till en limpa och placera i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen på 180°C i ca 45 min. Ta sedan ut köttfärslimpan ur ugnen och häll matlagningsgrädden ovanpå. Grädda sedan ytterligare ca 15 minuter tills dess att köttfärslimpan är genomstekt.
När köttfärslimpan är klar, lägg upp den på en tallrik och låt den svalna något innan du skär upp den. Lös upp den halva bujongtärningen i 1 msk varmt vatten och tillsätt i ugnsformen där matlagningsgrädden blandats med spadet från köttfärslimpan. Rör runt så allt blandar sig, detta blir sedan en supergod sås!
Kör eventuellt såsen i en mixer för att få den slät och fin, annars finns stor risk för att den blir klumpig. Servera sedan köttfärslimpan med kokt potatis och den nymixade såsen.

         
         

Hemgjorda Snickers

Till en långpanna


1 liter Kellogs Special K
2 tsk vaniljsocker
2 dl kokos
3 dl sirap
1 burk jordnötssmör
2 dl socker
Choklad: hälften ljus, hälften mörk


Blanda flingor, vaniljsocker och kokos i en bunke.
   Häll sirapen, jordnötssmöret och kokosen i en kastrull och blanda ordentligt under tiden de värms upp. Blanda allt till en jämn smet.
   Tillsätt flingblandningen i kastrullen och rör ihop allt till en enda kletig massa. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut smeten i ett jämt lager, ca 1 cm tjockt.
   Smält chokladen och blanda så att den ljusa och mörka blir en jämn smet. Bred ut chokladen över smeten och ställ på kylning. För bästa resultat; skär snickerserna i rutor lite innan chokladen har stelnat helt, annars är det stor risk att chokladen spricker. Förvara snickerserna i kylen, de går även utmärkt att frysa.

         
         

Kyckling: Allt-i-ett

2 portioner

4 tinade kycklingklubbor (eller 2 större)
3 medelstora potatisar
½ rödlök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor + ½ dl matolja, salt
Salt, grillkrydda, pepparmix, vitlökspulver, vitpeppar, colorit + ca ½ dl matolja


Skiva skalat potatis, löken och paprikan i tunna skivor. Fördela dem jämt i en ugnssäker form. Pressa vitlöken i matoljan och tillsätt salt. Rör om ordentligt och ringla segan vitlöksoljan över innehållet i formen.
   Blanda kryddor och några droppar colorit i matolja och rör ihop till en fin marinad. Pensla kycklingklybborna rikligt och placera dem sedan i formen. Stek i ugnen i ca 45 minuter på 225°C. Skär lite i den tjockaste delen av kycklingen för att se att den är genomstekt.

Tips! Servera gärna med en kall sås, som tillexempel en bearnaise eller varför inte tzatziki?

          
         

Chokladsufflé

4 st


En klick smör
Riven choklad
------------------
10 g mjöl
1 dl mjölk
100 g mörk choklad
2 äggulor
---------------
3 äggvitor
75 g socker
---------------
Ev. Florsocker el. kakao


Smörj fyra suffléformar (ca 8 cm i diameter) med smör och pudra med riven choklad så att alla kanter täcks. Ställ åt sidan.
   Hacka chokladen i små bitar. Häll mjölet och hälften av mjölken i en kastrull och vispa ihop. Vispa sedan i resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt bubbelkoka i 30 sekunder och ta sedan kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör tills den smält helt och det blivit en jämn smet. Tillsätt äggulorna och rör smeten slät, häll den sedan i en skål för att svalna.
   Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt gradvis sockret och vispa ordentligt mellan doserna. När smeten är styv, tillsätt en tredjedel av den i chokladsmeten och blanda ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggsmeten, utan att blanda den för mycket med chokladen.
   Skopa upp smeten i suffléformarna och grädda dem i ca 20 minuter i 180 °C. Suffléerna ska ha en krispig yta men vara kladdiga i mitten.Var noga med att inte öppna ugnen under gräddningstiden! Pudra eventuellt suffléerna med florsocker eller kakao och servera genast! Suffléerna är bäst inom 90 sekunder efter det att de lämnat ugnen, där efter har de en tendens att sjunka ihop.

         
         

Het wok med kyckling och grönsaker

2 portioner

2 kycklingfiléer
3 rädisor
1 liten burk skivade vattenkastanjer
En liten röd paprika
En näve sugar snaps
2 portioner nudlar
3 små skedar creme fraiche
En rågad tsk sambal oelek
Chilikrydda
Smör att steka i



Strimla rädisorna och paprikan och bryt sugar snapsen på mitten.
   Tärna kycklingfilén i små bitar. Värm en wok eller en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek kycklingen och krydda med chilipulver. Tillsätt de skivade grönsakerna och vattenkastanjerna, och rör om då och då.
   Koka nudlarna. Blanda creme fraiche och sambal oelek i en liten skål. När nudlarna är färdigkokta, häll av vattnet och rör sedan ner creme fraichebalndningen.
   Lägg upp nudlarna på två tallrikar och lägg woken ovanpå.

         
         

Red Velvet Cupcakes

12 st

3 dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ stk salt
1 tsk kakao
4 msk smält smör
1,75 dl socker
1 ägg
1,2dl kärnmjölk
½ tsk vaniljextrakt
6 tsk röd karamellfärg
--------------------------
vispgrädde
strössel


Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kakao i en skål. Se till att det inte bildas några klumpar.
   Vispa det smälta smöret och sockret i en bunke, vispa tills dess att båda ingredienserna blandats väl. Tillsätt sedan ägget och vispa till en fin smet.
   Häll 1/3 av mjälblandningen i äggsmeten och vispa. Tillsätt sedan hälften av mjölken och se till att smeten är jämn, varpå du tillsätter ytterligare 1/3 av mjölblandningen, rör om, tillsätter den andra halvan av mjölken och sedan rör i det sista av mjölet. Se till att alla ingrediensr blandas väl.
   Tillsätt vaniljextraktet och den röda karamellfärgen. Visspa så att smeten fårn en jämn, fin röd färg. Fyll muffinsformar av normal storlek (ej amerikanska muffinsformar) till 2/3 och grädda dem sedan mitt i ugnen på 180 °C i ca 15-18 minuter. Ta där efter ut muffinsarna ur ugnen och låt dem svalna ordentligt.
   Dekorera cupcakesen med vispad grädde och strössel. Förvaras i kyl.

         
         

Mild & krämig pastagratäng

2 portioner

3,5 dl pastaskruvar
4 skivor kassler
1,5 dl ärtor
En näve broccolibuketter
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
3 msk mjöl
2 dl riven ost
Salt, vitpeppar, svartpeppar,
Smör att steka i,


Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
   Skär kasslern i 1 centimeters kuber och stek dem tills de får fin färg. Ställ åt sidan.
   Tina ärtor och broccoli genom att lägga dem i ljummet vatten. När de tinat, bryt isär broccolin i mindre bitar. 
   Häll den nykokta pastan i en ugnsform. Lägg även i kasslern och grönsakerna så de sprids jämnt över hela ytan.
   Häll matgrädden i en kastrull och vispa i mjölet. Låt koka upp under omrörning. När det börjar tjockna, späd med mjölken, lite i taget. Lås såsen koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt sedan osten och rör tills den smält helt och såsen är slät. Rör i kryddorna och häll sedan såsen över innehållet i ugnsformen, se till att få ett jämt och fint lager.
   Grädda i ugnen i 10 minuter på 225 °C. Sedan är det bra att servera!   

         
         

RSS 2.0